Velayet Davası

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Velayet Davası

Velayet Davası

velayet davasi 3

Velayet davası, diğer adıyla velayetin değiştirilmesi davası, çocuğun velayetinin kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku dava türüdür. Velayet davası aile mahkemesinde açılır. Aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’nun 335 ila 351. maddeleri arasında düzenlenen velayete ilişkin hükümler kural olarak kamu düzenine ilişkindir. Velayete ilişkin davalarda resen (kendiliğinden) araştırma ilkesi uygulandığından hâkim, tarafların isteği ile bağlı değildir. Velayetin değiştirilmesine yönelik istem incelenirken ebeveynlerin istek ve tercihlerinden ziyade çocuğun üstün yararı göz önünde tutulur. Başka bir anlatımla, velayetin düzenlenmesinde asıl olan, küçüğün yararını korumak ve geleceğini güvence altına almaktır.

Velayet davası nedir?

Velayet davası, velayetin değiştirilmesi ve velayetin kaldırılması davası olarak talep sonucunuz dikkate alınarak temelde ikiye ayrılmaktadır.

Velayetin değiştirilmesi davası nedir?

Velayet davası diğer adıyla velayetin değiştirilmesi davası, velayet hakkının anne veya babaya verilmesinden sonra velayet kendisine verilen tarafın durumunun değişmesi ve sonradan ortaya çıkan çeşitli nedenlerden ötürü velayeti alan anne ya da babanın velayet hakkını gereği gibi kullanamaması ile çocuğun menfaatinin gerektirdiği durumlarda açılan bir davadır. Velayetin değiştirilmesine ilişkin şartlar Türk Medeni Kanunu’nda açıkça düzenlenmiştir.

Madde 183: “Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

Söz konusu madde, velayetin değiştirilmesi sebeplerini hüküm altına almıştır. Buna göre; velayet hakkı kendisine verilen tarafın çocuğun menfaatlerine aykırı davranması, çocuğa bakması için üçüncü bir kişiye bırakması, çocuğu velayet hakkı olmayan eşe sürekli olarak bırakması, diğer tarafın çocukla kişisel ilişki kurmasının engellemesi, yeniden evlenmesi, başka bir yere taşınması, ölümü; çocuğun üstün yararı uyarınca sağlık, güvenlik, ahlak, eğitim ve benzeri konularda çocuğa uygun ortamın ve şartların sağlanmaması, çocuğa fiziksel veya psikolojik olarak zarar vermesi, tarafın yaşam biçiminin çocuğun yaşaması için uygun olmaması gibi pek çok nedene dayanılarak velayetin değiştirilmesini isteme hakkınız bulunmaktadır.

Velayetin kaldırılması davası nedir?

Velayetin kaldırılması hususu Türk Medeni Kanunu Madde 348’de düzenlenmiştir. Madde 348- “Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir:

  1. (Değişik: 1/7/2005-5378/38 md.) Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.
  2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması. Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır. Kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.”

Velayetin kaldırılması konusunda hüküm verilebilmesi için her iki eşin çeşitli sebepler ile velayet görevini ağır şekilde ihmal etmesi gerekmektedir. Velayet konusunun kamu düzeninden olması, çocuğun üstün yararı uyarınca çocuğun kendi ailesinden dahi korunacağı gözetilerek mevcut şartların oluşması durumda eşler dışındaki üçüncü kişilerin dahi bu davayı açma hakkı bulunmaktadır.

Velayet davası nasıl açılır?

Boşanma davası sonucunda müşterek çocuğun velayeti tarafınıza verilmemiş ancak karşı tarafın yukarıda velayetin değiştirilmesi hususunda yukarıda sayılan nedenlerden birisine sahip olduğunu düşünüyor iseniz, aile mahkemesine yaşanan olayları ve taleplerinizi bildirir bir dilekçe ile velayetin değiştirilmesi davası açmanız mümkündür. Yukarıda açıklandığı üzere velayet konusunda hakim tarafların isteklerinden ziyade çocuğun yaşadığı ortam, çocuğun bakımı, çocuğun alıştığı ortam, herhangi bir şiddet türüne maruz kalıp kalmadığı, velayet sahibinin yaşamı ve şartları gibi konularda inceleme yaparak karar vermektedir.

Velayet davası dilekçesi nasıl hazırlanır?

Velayet davası açarken yapmanız gereken nöbetçi aile mahkemesine hitaben dava dilekçesi hazırlayarak dava açmaktır. . Dava dilekçenizde  davacının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; davalının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; velayeti istenen müşterek çocuğun bilgileri ve velayet davasını açmanızın altında yatan sebepler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

Velayet düzenlemesinde idrak yaşı kavramı nedir?

Mahkeme belli yaşın üstündeki çocukların velayetini düzenlerken çocuğu dinlemeli ve velayet konusundaki görüşünü sormalıdır. Yargıtay uygulamasına göre çocuğun idrak yaşı, 8 yaş veya üstüdür. 8 yaş veya bu yaşın üzerinde olan çocukların görüşü alınmadan velayetin düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kaldırılması mümkün değildir (HGK-K.2018/1278). Bu nedenle mahkeme velayetin değiştirilmesi hususunda eğer çocuğunuz 8 yaşından büyük ise onun da görüşünü alacaktır, bu noktada çocuğun beyanı velayetin belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Velayet davası açtım ancak aleyhime karar verildi yeniden dava açabilir miyim?

Velayet hakkı nafakada olduğu gibi mahkemenin vermiş olduğu kesin hüküm içeren bir karar değildir. Değişen hayat koşulları, velayet hakkı alan tarafın çocuğun menfaatine göre hareket etmemesi ve yukarıda açıkladığımız pek çok faktör sebebiyle velayeti almak isteyen taraf tekrardan velayetin değiştirilmesi davası açabilmektedir.

Velayet davası ile birlikte iştirak nafakası isteyebilir miyim?

Türk Medeni Kanunu madde 182/2 uyarınca velayet kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve giderlerine kendi imkanları ve ekonomik gücü oranında katılmakla mükelleftir. İştirak nafakası talepleri bu davanın ferisi nitelikte kabul edilebilmektedir. Asıl talebiniz olan velayetin değiştirilmesi hususunda hüküm kurulduğu takdirde şayet şartları oluşmuş ise nafaka talebiniz de kabul edilecektir.

Velayet davası ne kadar sürer?

Velayet davası açıldıktan sonra mahkemenin dosya yoğunluğu da dikkate alınarak ortalama 1 yıl kadar sürmektedir. Davanız sonucunda karar çıktıktan sonra kararın istinaf mahkemesine taşınması süreci bir miktar daha uzatabilmektedir.

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

Velayet avukatı ücreti, bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla velayet avukatı ücreti  her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2022 tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.14.06.2022

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

 

sivas avukat irem bike demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?