Nafaka Davası

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Nafaka Davası

Nafaka Davası

nafaka davasi

Nafaka davası, boşanma nedeniyle, eşlerin birbirlerine ve çocuklarına yardım yükümlülüğünü yerine getirmesi için açılan davadır. Boşanma davasında nafaka talebinde bulunulabileceği gibi, boşanma davasından ayrı olarak nafaka davası açılabilmesi de mümkündür.

Boşanma kararı sonucunda mahkemece taraflardan birine ve müşterek çocuğun velayetini almış olan tarafa talepleri doğrultusunda nafaka ödenmesi hususu karar bağlanabilir. Tarafların sosyal ve ekonomik şartlarının değişmesi, nafaka alan eşin evlenmesi, çalışmaya başlaması, müşterek çocuğun 18 yaşını doldurması veya üniversite eğitimine devam etmesi gibi sebeplerle nafakanın azaltılmasını, artırılmasını veya tamamen kaldırılmasını talep etmek hakkınız ortaya çıkabilmektedir.

Nafaka davası nedir?

Nafaka davası boşanma davası açılmadan eşten nafaka talep etmek için açılabileceği gibi boşanma kararı sonucunda hükmedilen mevcut nafakanın artırılması, azaltılması ve kaldırılması için de açılabilmektedir. Açacağınız dava türü talep sonucunuza göre şekillenecektir.

Nafaka davası nasıl açılır?

Nafaka davası, nöbetçi aile mahkemesine yazacağınız bir dava dilekçesi ile açılmaktadır. Dava dilekçenizde  davacının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; davalının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; nafaka davasını açmanızın altında yatan sebepler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

Boşanma davası açmadan nafaka davası açabilir miyim?

Nafaka talebini boşanma davası içerisinde isteyebileceğiniz gibi boşanma davası açmadan veya boşanma gerçekleşmeden nafaka davası açmanız mümkündür.

Nafaka artırım davası nedir?

Boşanma davası ile birlikte hükmedilen nafaka sonradan hakim kararı ile değiştirilebilir. Boşanma davası sonrasında Türk Medeni Kanunu Madde 176/4 uyarınca: “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.” denilmiştir. Nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik durumunda kötüleşme yaşanması, nafaka borçlusunun sosyal ve ekonomik durumda iyileşme yaşanması veya hakkaniyetin bu durumu gerektirmesi hallerinde hakim nafaka davası sonunda nafakanın artırılmasına karar verebilecektir.

Nafaka artırım davası şartları nelerdir?

Nafaka artırım davası açmak için öncelikle tarafınıza mahkeme kararı ile bir nafakanın hükmedilmiş olması gerekmektedir. Hükmedilen nafakanın günümüz şartları kapsamında değerlendirildiğinde yetersiz olması, nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik durumunda kötüleşme yaşanması, nafaka borçlusunun sosyal ve ekonomik durumda iyileşme yaşanması veya hakkaniyetin bu durumu gerektirmesi hallerinde hakim nafaka davası sonunda nafakanın artırılmasına karar verebilecektir.

Eski eşinizin gelirinde normalin üzerindeki bir artış, sizin işten ayrılmanız, sizin gelirinizde yaşanan düşüş, bir hastalığa yakalanmanız sebebiyle sosyal durumunuzun kötüleşmesi, yüksek enflasyon nedeni ile ödenen nafakanın parasal değerini kaybetmesi gibi durumlarda nafaka artırım davası açmanız mümkündür. Bu sebepler sınırlı olarak sayılmamış olup, mevcut içinde bulunduğunuz şartlar ile nafaka artırım davası yoluna gitmeniz mümkündür. Mevut şartlarınızın dava açmaya uygun olup olmadığı konusunun hukuki çerçevede ve Yargıtay kararları ışığında değerlendirilebilmesi için tarafımız ile iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.

Nafaka artırım davası ne kadar sürer?

Nafaka artırım davası  açıldıktan sonra mahkemenin dosya yoğunluğu da dikkate alınarak ortalama 1 yıl kadar sürmektedir. Davanız sonucunda karar çıktıktan sonra kararın istinaf mahkemesine taşınması süreci bir miktar daha uzatabilmektedir.

Nafaka artırım davası dilekçesi nasıl hazırlanır?

Nafaka artırım davası  dilekçesi hazırlanırken  davacının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; davalının ismi, soy ismi, TC kimlik numarası ve adresi; nafaka davasını açmanızın altında yatan sebepler ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Nafakanın artırılmasını isteme nedeni olarak hükmedilen nafaka şu anda günümüz şartları kapsamında değerlendirildiğinde yetersiz olması, nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik durumunda kötüleşme yaşanması, nafaka borçlusunun sosyal ve ekonomik durumda iyileşme yaşanması veya hakkaniyetin bu durumu gerektirmesi hallerinden hangisinin gerçekleştiğini delillendirerek açıklamanız, talep sonucunda istenilen nafaka miktarının açıkça yazmanız gerekmektedir.

Nafaka azaltım veya nafakanın kaldırılması davası nedir?

Aynı şekilde boşanma davası ile birlikte hükmedilen nafaka sonradan açılan nafaka davası ile hakim kararı ile değiştirilebilir. Boşanma davası sonrasında Türk Medeni Kanunu Madde 176/4 uyarınca: “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.” demiştir. Nafaka borçlusunun sosyal ve ekonomik durumunda kötüleşme yaşanması, nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik durumda iyileşme yaşanması veya hakkaniyetin bu durumu gerektirmesi hallerinde hakim nafakanın azaltılmasına karar verebilecektir.

Kendi gelirinizde yaşanan düşüş, eski eşinizin yeni bir işe girmesi, eski eşinizin yeniden evlenmesi, eski eşinizin gelirinde normalin üzerinde bir artış, tarafınızın yaşadığı hastalık ve benzeri sorunlar nedeni ile sosyal durumunuzun kötüleşmesi gibi durumlarda nafaka artırım davası açmanız mümkündür. Bu sebepler sınırlı olarak sayılmamış olup, mevcut içinde bulunduğunuz şartlar ile nafaka azaltım veya nafaka kaldırma davası yoluna gitmeniz mümkündür. Mevut şartlarınızın dava açmaya uygun olup olmadığı konusunun hukuki çerçevede ve Yargıtay kararları ışığında değerlendirilebilmesi için tarafımız ile iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.

Nafaka türleri nelerdir?

Nafaka türleri tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak üçe ayrılabilir.

Tedbir nafakası nedir?

Tedbir nafakası, boşanma davası veya nafaka davası süresince yoksulluğa düşebilecek eşe ve geçici velayetin verildiği eşe tedbiren mahkemece hükmedilen nafakadır. Eğer talep etmiş iseniz tedbir nafakası dava sonunda iştirak ve yoksulluk nafakasına dönüşecektir.

İştirak nafakası nedir?

İştirak nafakası, boşanma davası sonunda müşterek çocuğun veya çocukların velayetini alan eşe hakim tarafından aylık olarak bir miktar paranın ödenmesine karar vermesinden ibarettir. Normal şartlarda nafaka yükümlüsünün, müşterek çocuk 18 yaşını doldurana kadar nafakanın ödenmesine hükmedilir. Ancak çocuğun 18 yaşını doldurduktan sonra eğitim hayatına devam etmesi hallerinde eğitim hayatı son bulana kadar nafakanın ödenmesini isteme hakkı bulunmaktadır.

Yoksulluk nafakası nedir?

Yoksulluk nafakası, boşanma kararı sonucunda, evlilik birliğinin son bulması sebebi ile yoksulluğa düşecek eşe hakim tarafından aylık olarak bir miktar paranın ödenmesine karar vermesinden ibarettir.

İştirak nafakasının artırılmasını isteyebilir miyim?

İştirak nafakası eşlerin müşterek çocuğu giderlerine katılmasını sağlamak amacıyla hükmedilen bir nafaka türüdür. Çocuk 18 yaşını doldurmamış veyahut 18 yaşını doldurmuş olmasına rağmen eğitim hayatına devam ediyor ise iştirak nafakasının kaldırılmasını isteme hakkınız bulunsa dahi sonuç lehinize olmayacaktır. Ancak ekonomik ve sosyal şartlarının değişmesi sebebi ile iştirak nafakasının azaltılması veya artırılması konusunda, mevcut şartlarınızı ispatlamak yolu ile istediğiniz sonuca ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Özellikle hükmedilen nafakanın enflasyon karşısında değer kaybetmesi, çocuğun ihtiyaçlarının eğitim, hastalık ve benzeri giderler sebebi ile artması nedeniyle açılan nafaka artırım davaları yoğunluktadır.

Tarafıma hükmedilen nafakanın TÜFE oranında artışını isteyebilir miyim?

Boşanma davası veya nafaka davası sonunda tarafınıza nafaka hükmedilirken verilen karar içeriğinde nafakanın her yıl belirli bir ayında TÜFE oranında artış yapılacağı karara bağlanmış ise dava açmanıza gerek kalmaksızın icra dairelerinden yeni bir takip talebi ile bu artışının uygulanmasını isteme hakkınız bulunmaktadır. Ancak gerekçeli kararda bu hususta bir düzenleme yapılmamış ise hem nafakanın arttırılmasını hem de nafakaya yıllık TÜFE oranında artış yapılmasını istemek lehinize olacak ve olumla sonuçlanacaktır.

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

Nafaka avukatı ücreti, bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla nafaka avukatı ücreti  her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2022 tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.10.06.2022

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

 

sivas avukat irem bike demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?