İş Hukuku Avukatı

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > İş Hukuku Avukatı

İş Hukuku Avukatı

is hukuku avukati 1

İş hukuku avukatı olarak, Sivas’ta kurulmuş olan hukuk büromuzda Türkiye genelindeki iş hukuku ile ilgili her türlü konuda; işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, hizmet sözleşmesinin hazırlanması, işe alım ve işten çıkarmaya ilişkin usullerin oluşturulması, işyeri yönetimi konusunda hukuki destek sağlanması, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için hukuki yollara başvurulması ve sürecin yönetilmesi, işten çıkan veya çıkarılan işçilerin tazminatlarının belirlenerek ihtarname, arabuluculuk ve dava yollarına başvurulması, iş sözleşmesinin feshi sürecinin yönetilmesi, işe iade, hizmet tespiti gibi iş kanunundan kaynaklı davaların çözümünün sağlanması noktasında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri vermekteyiz.

İş hukuku avukatı nedir?

İş hukuku avukatı, iş kanunu uyarınca işçi ve işveren vekili olarak danışmalık hizmeti vermek, iş hukuku kapsamındaki dava işlemleri yürütmekle görevlidir.

İş hukuku avukatı;

  • İş hukuku şirket danışmanlığı
  • İş sözleşmelerinin hazırlanması, düzenlenmesi, feshi
  • İşçi alacağı davası
  • Kıdem ve ihbar tazminatı
  • Fazla mesai, UBGT, hafta tatili ve yıllık ücretli izin alacağı
  • Bakiye ücret alacağı
  • İş sözleşmesinin haklı nedenle feshi
  • Hizmet tespiti
  • İş kazasından kaynaklanan tazminat davaları
  • İşe iade davaları başta olmak üzere iş hukuku kapsamında düzenlenen dava ve takip işlemlerini yürütmektedir.

 

İş hukuku avukatının görevleri nelerdir?

İş hukuk avukatı, üstlenmeyi kabul ettiği işin başlangıcından kesinleşmesine kadar takip etmekle, bu süreçte sizi bilgilendirmekle ve sürecin yönetimini sizinle hukuki çerçeveye uygun olarak yürütmekle görevlidir. Avukat ile yaptığınız anlaşma kapsamında yapılacak işin kapsam ve niteliği taraflarca serbestçe belirlenebilir.

İşçi avukatı ve işveren avukatı nedir?

İşçinin haklarını savunan avukata işçi avukatı, işverenin haklarını savunan avukata işveren avukatı denir. İşçi veya işveren avukatı olarak üstlendiğimiz dosyalarda vekillik yapılan müvekkilin talep ve isteklerini göz önünde tutularak elde edinilmesi beklenen yarara en kısa sürede ulaşılması veya muhtemel zararların önlenmesi için hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.

İş davası nedir?

İş davası, açılma nedeni ve talep sonucuna göre isimlendirilen İş Kanunu’ndan kaynaklanan hakların temini için iş mahkemelerinde açılan davalardır. Davayı açma sebebiniz ve dava sonucunda edinmek istediğiniz yarar gözetilerek hangi nitelikte dava açmanız gerektiği belirlenerek dava özelinde işlemlerinizi yürütmeniz gerekmektedir.

İş davalarına konu olabilecek alacaklar nelerdir?

  • İşe İade Davasından Kaynaklı Alacaklar
  • İş Kazalarından Kaynaklı Maddi-Manevi Tazminat
  • Hizmet Tespit Davası
  • Kıdem Tazminatı
  • İhbar Tazminatı
  • Fazla Mesai Ücreti
  • Yıllık Ücretli İzin Alacağı
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Alacağı
  • Hafta Tatili Ücreti Alacağı
  • Kötü Niyet Tazminatı
  • Eşit Davranmama ve Ayrımcılık Tazminatı
  • Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler faydalanabilir? Şartları ve Başvuru Koşulları Nelerdir?
  • Sendikal Eylemler Sonucu İşten Çıkarılan İşçilerin Hukuku Hakları
  •  Koronavirüs Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçilerin Hukuku Hakları

İşçi nedir?

İşçiye ilişkin düzenlemeler 4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlemiş olup işçinin tanımı bu kanun kapsamında yapılmıştır. Bu tanıma göre: “Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denmektedir.”

İşveren nedir?

İşverene ilişkin düzenlemeler 4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlemiştir. Bu tanıma göre “İşçi çalıştıran gerçek kişi veya tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işveren sayılır.”

İş sözleşmesi nedir?

İş sözleşmesine ilişkin düzenlemeler 4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlemiştir. “ İş sözleşmesi, bir tarafın bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.” İş sözleşmesi kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir.

Şirketler için iş hukuku danışmanlığı nedir?

İş hukuku avukatı olarak işverenin vekilliğini üstlendiğimiz noktada  işçi ve işveren arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, hizmet sözleşmesinin hazırlanması, iş sözleşmelerine ek olarak düzenlenmesi gereken fazla çalışma muvafakatnameleri, yıllık izin belgeleri, devamsızlık tutanakları, ihtar ve ihbarnamelerin hazırlanarak işçilere gönderilmesi, işe alım ve işten çıkarmaya ilişkin usullerin oluşturulması, işyeri yönetimi konusunda hukuki destek sağlanması, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için hukuki yollara başvurulması ve sürecin yönetilmesi işlemleri ile ilgilenmekteyiz. Aynı zamanda İş sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı uyarınca gerekli önemlerin alınması ve işlemlerin yapılması hususunda danışmanlık verilmesi, işyerinde Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata uygun hareket edilmesi için işveren VERBİS sistemine kayıt ve gerekli hukuki metinlerin hazırlanması başta olmak üzere tüm KVKK hukuku desteği verilmektedir.

İş davalarında arabuluculuk nedir?

7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’na göre bireysel ve toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvuru dava şartıdır. İlgili kanunu 3. Maddesine göre: “Kanunda, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, başvurulmuş olması dava şartıdır.”

Dolayısıyla dava açmadan önce dava şartı olan zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda tarafların iradesine bağlı ve gizlilikle yürütülen arabuluculuk süreci dava açılmasına gerek kalmadan her iki tarafın taleplerine kısa sürede ulaşılmasına olanak sağlamaktadır.

İş mahkemeleri davaları ne kadar sürer?

Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve işçiyle işveren arasında devam eden davaların maksimum 540 gün içinde sonuca bağlanması hedeflenir. İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;

  • Tebligat süreleri
  • Keşif yapılması
  • Varsa tanıkların dinlenmesi gibi süreçler dava içeriğine göre değişiklik gösterir.

Genel ortalamalara bakıldığı zaman iş mahkemelerinde görülen davaların 10 ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 3-4 yıla kadar uzaması mümkündür.

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

İş avukatı ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Türk hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla iş hukuku avukatı vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2022 tarifesi için tıklayınız.)

İş hukuku avukatına nasıl vekaletname verebilirim?

İş hukukunu ilgilendiren uyuşmazlıklarda davayı avukat ile takip etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat iş davalarının takibi teknik bilgi ve tecrübe gerektirdiğinden, hak kayıplarının önüne geçilmesi için uzman bir iş hukuku avukatı ile çalışmanız önemlidir. İş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda noterde düzenlenecek vekaletname genel dava vekaletnamesidir.

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

sivas avukat irem bike demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?