Babalık Davası
Babalık davası, çocuk ile babanın arasında soybağının, mahkeme kararı ile kurulması anlamına gelmektedir. Kanun gereğince ana ile çocuk arasındaki soybağı, doğum ile kurulmaktadır. Baba ile çocuk arasında ise kurulacak soybağı; evlenme, tanıma ve babalık davası ile kurulmaktadır. Babalık davası, aile kurumunun oluşması açısından önem arz edebilmektedir, TMK m.301 uyarınca çocuk ile baba arasında diğer şartlarla kurulamamış soybağını kurmayı amaçlayan davadır.
İçindekiler
Babalık Davası nedir?
Babalık davası Türk Medeni Kanunu madde 301’de şöyle tanımlanmıştır;
“Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler.
Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.
Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir.”
Evlilik dışında dünyaya gelen bir çocuğun babası, baba olduğunu kabul etmediği takdirde, anne ya da çocuk tarafından babaya karşı açılan ve bunun sonucunda da babalığın mahkeme kararıyla tesis edilmesini sağlayan davaya babalık davası denir.
Mahkemede görülen dava neticesinde davalının baba olduğu ispatlandığı taktirde, mahkeme tarafından, evlilik dışı dünyaya gelen çocuğu babası olduğuna hükmedilecektir. Bu hüküm kesinleştikten sonra, çocuk ile babası arasında daha önceden olmayan bir soybağı ilişkisi söz konusu olacaktır. Çocuk ile babası arasında oluşan soybağı ilişkisi kurulmasına bağlı olan bütün yasal hakları çocuk elde edecektir.
Babalık davası,
- Cumhuriyet Savcısına
- Hazineye
- Dava ana tarafından açılmışsa kayyıma;
- Kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir.
Babalık davasının şartları nelerdir?
Davanın şartları arasında ilk sırada çocuğun baba yönünden bir soybağının bulunmaması yer alır. Eğer çocuk başka bir erkeğe soybağı ile bağlı ise ilk önce soybağının reddi davası açılarak bu bağ kaldırılmalı sonra babalık davası açılmalıdır.
İkinci şart ise ihbar yükümlülüğüdür. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma, kayyım tarafından açılmışsa anneye ihbar edilir. Bu ihbar dava açılan mahkemece yerine getirilecektir.
Babalık davasını kimler açabilir?
Davayı anne veya çocuk açabilir. Anne ve çocuk davayı birlikte açabilecekleri gibi ayrı ayrı da açabilirler. Çocuk küçük ise kayyım ile temsil edilir. Bu davada davacı tarafta ana veya çocuk davalı tarafta ise baba bulunur. Baba ölmüş ise dava mirasçılarına karşı açılabilir.
Babalık davası nasıl açılır?
Babalık davası anne veya çocuk tarafından baba olduğu iddia edilen kişiye karşı aile mahkemelerine hitaben yazılacak bir dilekçe ile açılır. Ancak çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı kurulmuş ise önce soybağının reddi davası açılarak çocukla diğer erkek arasındaki soybağı kaldırılmalı ardından babalık davası açılmalıdır.
Babalık davasının sonuçları nelerdir?
Babalık davasının sonucunda çocuk ile davalı baba arasında soybağı ilişkisi kurulmasıdır. Bu davanın bir diğer sonucu ise nüfus kaydının değişmesidir. Çocuk nüfusa kayıtlı ise ananın hanesinden alınıp babanın hanesine yazılır ve babanın soyadını alır. Çocuk nüfusa henüz kaydedilmemiş ise doğum tutanağı ile direkt babanın soyadı ile babanın hanesine kaydedilir.
Ayrıyeten annenin talebi ile çocuk lehine iştirak nafakasına hükmedilebilir. Soybağının kurulması nedeniyle baba bakım yükümlülüğü altına girer. Hakim gerek görürse yargılama bitmeden de çocuğa bir miktar ödeme yapılmasına karar verebilir.
Son olarak ananın mali haklarının karşılanması söz konusu olur. Ana, babalık davasıyla birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:
- Doğum giderleri,
- Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,
- Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.
Çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.
Babalık davasında hak düşürücü süre var mıdır?
Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Annenin dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer. Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.
Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.
Babalık Davası ne kadar sürer?
Babalık davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;
- Dilekçelerin tam ve eksiksiz olması
- DNA raporunun temini gibi süreçler davanın sürecini etkilemektedir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman babalık davalarının ortalama olarak 12 ay ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir.
Ancak bir davanın en kısa süre içerisinde sonuçlanması doyanın yakından takip edilmesi ile birebir ilgilidir. İyi bir dosya takibi davanın gereksiz uzamasını engellemektedir.
Aile hukuku avukatı vekalet ücreti ne kadardır?
Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir. Bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer. Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla aile hukuku avukatı vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2022 tarifesi için tıklayınız.)
İlgili yazılarımız;
- Babalık davası
- Boşanma davası
- Boşanma Davası Nedir?
- Nişanın bozulması sebebiyle manevi tazminat davası
- Çekişmeli boşanma davası
- Anlaşmalı boşanma davası
- Nafaka davası
- Nafaka artırım davası
- Nafaka azaltım davası
- Velayet davası
- Vesayet ve vasi tayini
- Mal rejimi tasfiyesi davası
- Soybağının (Nesebin) Reddi Davası
- Tanıma ve tenfiz davası
- Ziynet davası
- İddet müddetinin kaldırılması davası
- İsim değiştirme davası
- Yaş düzeltme davası
- Nüfus kaydının düzeltilmesi davası
- Hakimin Evlilik Birliğine Müdahalesi
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?
Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.
AV.İREM BİKE DEMİRHAN