Yazımlar

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar (Page 19)

KVKK Aydınlatma Metni

KVKK aydinlatma metni

KVKK aydınlatma metni, veri sorumlusunun 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında tanımlanan kişisel verilerin, aynı kanun kapsamında veri sorumlusu tarafından işlenebileceği durumlarda, verisi işlenen gerçek kişiye veri sorumlusu olarak bazı bilgilerin verilerek o kişiye ait gerekli kişisel verilerin işlenmesi için aydınlatılmış onam yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla hazırlanan aydınlatma metnidir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda tanımlanmıştır. Kişisel veri kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Kanuna göre kişisel veri kavramının sahip olması gereken 3 temel unsur şunlardır: Gerçek kişiye ait olma Kişiyi belirli ya da belirlenebilir kılma Her türlü bilgiyi içerme Kişisel...

Devamını Gör

Manevi Tazminat Davası

manevi tazminat davasi

Manevi tazminat davası, bir kişinin hukuka aykırı bir fiil sonucunda duyduğu elem ve üzüntünün kendisinde doğurduğu manevi zararın tazmin edilmesidir. Manevi zarar, kişilik haklarına saldırı sonucunda ortaya çıkar ve manevi tazminat davası ile giderilir. Manevi tazminat davası nedir? Manevi tazminat, dava yolu ile ileri sürülür. Açılacak olan dava da hem maddi hem de manevi tazminat birlikte talep edilebileceği gibi ayrı ayrı dava konusu da yapılabilir. Tazminat davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Ancak özel kanunlarla belirlenen görev ve yetki kurallarının buna göre uygulanması gerekir. Yine devlet organlarınca yani idare tarafından gerçekleştirilen fiillerin veya işlemlerin neticesinde kişilerin zarara uğraması halinde idari yargı hukuku...

Devamını Gör

İddet Müddetinin Kaldırılması

iddet muddetinin kaldirilmasi davasi

İddet müddetinin kaldırılması davası diğer adıyla bekleme süresinin kaldırılması davası Türk Medeni Kanunu madde 132’de: “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.” şeklinde düzenlenmiştir. İddet müddeti nedir? İddet müddeti diğer adıyla bekleme süresi boşanma davası kesinleşen kadının yeniden evlenmek için kanunen beklemesi gereken süreyi ifade etmektedir. Bu süre kanunda 300 gün olarak belirlenmiştir. Bu süreyi beklemek istemeyen kadın aile mahkemelerinde iddet müddetinin kaldırılması davasını açarak bu sürenin kaldırılmasını mahkemeden talep edebilecektir. Türk mevzuatında bu husus öncelikle...

Devamını Gör

Tapu İptal ve Tescil Davası

tapu iptal ve tescil davasi 1

Tapu iptal ve tescil davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenmiş olup tapuda tescil işleminin herhangi bir sebeple hukuka aykırı olması sonucunda hak sahipleri tarafından açılan davadır. Açılan tapu iptal ve tescil davası verilen mahkeme ilamı ile hukuka aykırı veya yolsuz yapılmış tescilin iptalini sağlayarak ilgili tapunun hak sahiplerine tesciline olanak sağlamaktadır. Tapu İptal ve Tescil Davası nedir? Tapu iptali ve tescili davaları taşınmazın aynına ilişkin davalardır. Taşınmaz mülkiyeti kural olarak tescille kazanılır ve TMK m. 1024/2’ye göre bağlayıcı olmayan bir hukuki işleme dayanan veya hukuki sebepten yoksun bulunan tescil yolsuzdur. Tapu iptal ve tescil davasının konusu, tapu sicilinde usule ve hukuka...

Devamını Gör

Gayrimenkul Avukatı

gayrimenkul avukati

Gayrimenkul avukatı,  kamu hizmetini icra eden bir serbest meslek erbabıdır.  Avukatlar hakkında yasal düzenlemeler Avukatlık Kanunu’nda yer almaktadır. Bu kanun kapsamında avukatlık mesleğinde branşlaşma olmasa da avukatlar belirli çalışma alanlarında yoğunlaşarak uzmanlaşabilmektedir.  Gayrimenkul avukatı nedir? Gayrimenkul Avukatı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen  gayrimenkul hukuku hükümlerine ve sair mevzuatta belirlenen hükümlere göre, dava ve tüm takip ve icra işlemlerini yapan, verilen kararların infazını sağlayan ve denetleyen serbest meslek erbabıdır. Gayrimenkul avukatı, taşınmazlarla ilgili yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne yönelik hukuki destek verir. Türk hukuku kapsamında taşınmazlar üzerindeki ayni ve şahsi hakların kurulması, kullanılması ve kaldırılması için yapılan her türlü işlem ve hukuksal süreçler Gayrimenkul...

Devamını Gör

Vasiyetnamenin Tenfizi

vasiyetnamenin tenfizi 1

Vasiyetnamenin tenfizi diğer adıyla vasiyetnamenin yerine getirilmesi, vasiyet edilen şeyin yerine getirilmesi amacıyla Sulh Hukuk Hakimliğine sunularak açılmış ve itiraz görememiş vasiyetin Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan bir dava ile yerine getirilmesini sağlama işleminden ibarettir. Vasiyetnamenin tenfizi nedir? Vasiyetnamenin tenfizi aşamasına geçilmesi için öncelikle vasiyetnamenin açılması gerekmektedir. Mirasbırakanın ölümünün ardından vasiyetnamesi Sulh Hukuk Mahkemesine tevdii edilir. Vasiyetname el yazılı vasiyet ise bu işlemi vasiyeti bulan kişi yapar. Vasiyetname resmi şekilde düzenlenmişse Noterler vasiyeti Nüfus Müdürlüğü’ne bildirir ve vasiyetname vasiyetçinin nüfus kaydına şerh olunur. Vasiyetçinin ölümünün ardından bu durum Nüfus Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına, Savcılık tarafından ise ölenin son ikametgahının bulunduğu Sulh Hukuk Hakimliğine...

Devamını Gör

Anlaşmalı Boşanma Davası

anlasmali bosanma davasi

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu m. 166/3’de düzenlenmiştir. Eşler tarafından boşanma hususunda ve boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varılması sonucu hazırlanan protokol ile açılan ve tarafların katılımı ve serbest iradesi ile protokolü onaylaması sonucu hakim kararı ile tek celsede sonuçlanan bir boşanma davası türüdür. Anlaşmalı Boşanma Davası nedir? Anlaşmalı boşanma davası, eşlerden her ikisinin de boşanma iradesi doğrultusunda açılan, boşanma sonuçlarının protokolle ile düzenlendiği dava türüdür. Veyahut eşlerden biri tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir. Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için resmi olarak en az 1 yıl evli kalmaları gerekmektedir. 1 yıldan az süren bir evliliğin anlaşmalı...

Devamını Gör

Çekişmeli Boşanma Davası

cekismeli bosanma davasi 1

Çekişmeli boşanma davası, Türk Medeni Kanunu m. 166/3’de düzenlenmiş anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü boşanma nedenine dayalı olarak açılmış olan, eşler tarafından boşanma hususunda ve boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varılamaması sonucu, karşı tarafın kusurlu davranışlarının evliliğin çekilmez kılınmasına neden olduğu hususunun somut olaylar ile ortaya koyularak; boşanma, maddi manevi tazminat, nafaka ve velayet hususları hakkında taleplerin öne sürüldüğü aile mahkemeleri önünde açılan dava türüdür. Çekişmeli Boşanma Davası nedir? Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanma iradesi doğrultusunda açılan, boşanma sonuçlarının protokolle değil kusur oranları değerlendirilerek tesis edilen mahkeme kararı ile düzenlendiği dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası kanunda sınırlı olarak sayılan...

Devamını Gör

Mirasta Denkleştirme Davası

mirasta denklestirme davasi 1

Mirasta denkleştirme davası diğer adıyla mirasa iade davası miras hukukunda altsoy mirasçılar arasındaki dengesiz paylaşımların gidilmesini sağlayan bir dava türüdür. Mirasbırakan hayattayken belli sebeplerden dolayı mirasçılarından bir ya da birkaçına diğerlerinden farklı olarak bazı kazandırmalarda bulunmuş olabilir. Bu sebep bazen mirasçısının belli bir ihtiyacından doğabileceği gibi bazen de birtakım örf ve adetlerin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Mirasta denkleştirme, mirasbırakanın bu istekleri sonucunda miras payına mahsuben kazandırma yaptığı mirasçısından diğer mirasçılarının mirasın paylaşımı aşamasında, bu kazandırmaları terekeye iade etmesini istediği bir müessesedir. Miras payına mahsuben mirasbırakandan sağlığında karşılıksız bir kazandırma alan yasal mirasçı, diğer mirasçılar ile arasında oluşan eşitsizliğin giderilmesi amacıyla aldıklarını...

Devamını Gör

Mirasta Tenkis Davası

mirasta tenkis davasi 1

Mirasta tenkis davası, murisin tasarruf özgürlüğünü aşarak saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı tecavüzün giderilmesi ve murisin  yaptığı tasarrufun kanuni sınırlar içerisine çekilmesi için açılan bir davadır. Tenkis davası miras hukukuna ilişkin bir dava olup murisin (miras bırakanın) ölümü halinde açılabilen bir davadır. Muris sağ iken bu davanın açılması mümkün değildir. Mirasta tenkis davası, miras bırakanın bazı mirasçılar aleyhine mirastan mal kaçırmak amacıyla yaptığı işlemlerine karşı oldukça etkili bir hukuk davasıdır. Mirasta Tenkis Davası nedir? Mirasta tenkis davası, hukuk sistemimizde bazı yasal mirasçıların saklı payını koruma altına almasının bir sonucu olarak uygulamaya yansımış bir davadır. Türk Medeni Kanunu’na göre miras bırakanın annesi, babası, çocuğu...

Devamını Gör
Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?