Satış Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi
Ortaklığın satış yoluyla giderilmesi, ortaklığın giderilmesi davalarında aynen taksimin mümkün olmaması veya davacı veya davalı taraflarca satış yolu ile ortaklığın giderilmesinin istenmesi halinde mahkemece verilen kararın satış müdürlüğüne tevdii ile açık arttırma usulü ile ortaklığın giderilmesini ifade eder.
İçindekiler
Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir?
Ortaklığın giderilmesi davası, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu mallarda paydaşlar ya da ortaklar arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdiren birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçişi sağlayan iki taraflı yanlar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Ortaklığın giderilmesi davasının konusunu; tapuda kayıtlı olan taşınmazlar, bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, tasdikli yoklama kağıdına bağlı taşınmazlar, gecekondular(enkaz bedeli bakımından), kooperatif ortaklık payı, taşınır mallar, tahvil ve hisse senetleridir.
Dava açma yetkisi paylı mülkiyette paydaşa, elbirliği mülkiyetinde ortağa ait olmaktadır. Paydaşlardan ya da ortaklardan yalnız biri dava açabileceği gibi birden fazla ortak veya payda da dava açabilir. Davayı paydaş, borçlu ortağın alacaklısı, ha<ine, vakıflar, il özel idaresi, belediye ve köyler açabilecektir. Sınırlı ayni hakka sahip olanlar ve tereke temsilcileri ortaklığın giderilmesi davası açamayacaktır.
Ortaklığın giderilmesi davasında taraf teşkili;
Ortaklığın giderilmesi davası çift taraflı ve taraflar için benzer sonuçlar doğuran bir davadır. Bu davalarda kazanan veya kaybeden bir taraftan söz edilmez. Davada taraflar hem davacı hem davalı konumundadır.
Dava devam ederken payını satan paydaşın davalı sıfatı kalkacağından onun açısından davanın reddi gerekmektedir. Dava devam ederken paydaş veya ortaklardan birisinin ölümü halinde ölen kişinin mirasçılık belgesi alınarak bu kişinin mirasçıları davaya dahil edilerek davaya kalındığı yerden devam edilir.
Taraf teşkili zorunlu lup mahkemece re’sen gözetilmelidir. Taraf teşkilin sağlanması açısından en önemli unsur tebligatların usulüne uygun yapılmasıdır.
Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) iki yöntemle mümkündür:
- Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın aynen bölünmesidir. Örneğin, değeri eşit iki parçaya bölünebilen bir arsanın ikiye bölünerek paydaşlığın giderilmesi.
- Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malın icra yoluyla satılarak bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülmesidir.
Satış yolu ile ortaklığın giderilmesi nedir?
Ortaklığın giderilmesi davalarında esas olan aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesidir. Tarafların tümü aynen taksim istediği takdirde bunun mümkün olmaması halinde mahkemece satış yoluyla giderme yönünde bir hüküm kurulamayacaktır.
Davacı davayı açarken sadece taksim yolu ile ortaklığın giderilmesini istemiş olabilir. Bu dava iki taraflı bir dava olduğundan davacının talebi kadar davalının talebi de dikkate alınacaktır. Eğer davalı satış olmazsa aynen taksim yolu ile ortaklığın giderilmesi talep etmişse bu durumda dava terditli davaya dönüşecektir. Yani davacının talebi hakimi bağlamayacak davalının talebi de dikkate alınarak aynen taksim mümkün olmasa satış yolu ile ortaklığın giderilmesine karar verebilecektir.
Kararı veren mahkeme talep üzerime satışın yapılması için dosyayı satış memurluğuna gönderir. Satış, memurlukça ilan edilir. Satışa konu mal miras yoluyla intikal etmişse satışın bütün mirasçılara ve ilgililere tebliği gerekir. İhaleye iştirak etmek isteyenler belli bir teminatı yatırırlar.
Açık artırmaya, dava dosyasında bilirkişi raporunda gösterilen takdiri kıymetin %50’si üzerinden başlanır ve en çok artırana satış yapılır. Daha evvelden Veraset İntikal Vergisi ödemiş olan mirasçılar satış sonunda elde edilen bedel üzerinden KDV de öderler. Bir miras avukatı davanın açılmasından satışın yapılmasına kadar tüm bu süreci başından sonuna kadar takip eder.
Ortaklığın Giderilmesi Davası ne kadar sürer?
Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;
- Tebligat süreleri
- Keşif yapılması ve bilirkişi incelemesi
- Varsa tanıkların dinlenmesi gibi süreçler dava içeriğine göre değişiklik gösterir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman ortaklığın giderilmesi davalarında mirasçı sayısının çok olması, yurt dışında ikamet eden mirasçıların bulunması, dava sırasında bazı mirasçıların vefat etmesi süreleri uzatabilmektedir. Ortaklığın giderilmesi davalarının ortalama olarak 18 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 3-4 yıla kadar uzaması mümkündür.
Ancak bir davanın en kısa süre içerisinde sonuçlanması doyanın yakından takip edilmesi ile birebir ilgilidir. İyi bir dosya takibi davanın gereksiz uzamasını engellemektedir.
Avukat vekalet ücreti ne kadardır?
Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir. Bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer. Miras hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla miras hukuku avukatı vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2022 tarifesi için tıklayınız.)
İlgili yazılarımız;
- Satış yoluyla ortaklığın giderilmesi,
- Vasiyetname,
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi,
- Mirastan çıkarmanın iptali davası,
- Vasiyetnamenin tenfizi davası,
- Ortaklığın giderilmesi/İzale-i şuyu davası,
- Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) davası,
- Mirasın hükmen reddi davası,
- Miras sözleşmesi,
- Terekenin tespiti ve teslimi davası
- Sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası
- Terekenin tespiti davası,
- Mirasta tenkis davası,
- Mirasta denkleştirme davası,
- Terekeye temsilci ataması
- Hukuk davaları
- Gaiplik Kararı
- Mirasta mal paylaşımı,
- Muhdesatın aidiyetinin tespiti davası
- Mirasta saklı payın korunması davası,
- Taşınmaz satış sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil davası
- Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi
- Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinin Tapuya Şerhi
- Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinden Kaynaklanan Tapu İptal ve Tescil Davası
- Muris ve Mirasçı
- Ortaklığın giderilmesi davası nedir?
- Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davasının Açılamayacağı Durumlar
- Muvazaalı miras hukuku işlemlerine karşı iptal davaları,
- Miras hukuku nedir?
- Mirasçıların miras talebine veya reddine (reddi miras) ilişkin davalar.
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?
Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.
AV.İREM BİKE DEMİRHAN