Ödeme Emrine İtiraz

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Ödeme Emrine İtiraz

Ödeme Emrine İtiraz

odeme emrine itiraz

Ödeme emrine itiraz, borçlunun, borçlu olmadığı veya alacağın vadesinin gelmediği, şarta bağlı bulunduğu gibi bir nedeni icra dairesine bildirmesine denir. Borçlunun ödeme emrine, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz edebileceği, borçlu yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmekle, ödeme emrine karşı koyar ve takibi durdurur. Borçlunun yedi gün içinde ödeme emrine itiraz etmesi ile icra takibi kendiliğinden durur.

Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri Nelerdir?

Kanun, hem ödeme emrinin içeriğine ilişkin düzenlemede hem de ödeme emrine itiraz kısmında, borçlunun itiraz etme hakkından söz etmiştir. Ancak itirazın türü, özelliği ve sebepleri bakımından açık bir düzenleme yoktur. Burada imzaya itiraz ve borca itirazdan söz edilir.

İmzaya itiraz Nedir?

Genel haciz yoluyla başlatılan takiplerde, mevcut borç herhangi bir belgeye dayandırılmak zorunda değildir. Sadece borcun varlığının, alacaklı tarafından iddia edilmesi yeterlidir. Ancak borç, herhangi bir belgeye dayanıyorsa borçlu belgede bulunan imzaya itiraz edebilir. Noter tarafından verilen belgede ise imza itirazı söz konusu olamaz. Bu itiraz  için borcun dayandırıldığı mevcut senedin bir adi senet olması gerekmektedir. Borçlu, imzaya itirazı açıkça yapmalıdır ima etmesi veya belirtmemesi kendiliğinden dikkate alınmaz. Eğer borçlu imzanın kendisine ait olmadığına itiraz etmezse imzaya itiraz hakkını kaybeder ve bir daha kullanamaz. İİK m.62/5 uyarınca da imzanın kendisine ait olduğunu kabul etmiş sayılır. İmzaya itirazın yanında başkaca itirazlarda da bulunulabilir.

Borca İtiraz Nedir?

İmzaya itiraz dışında kalan tüm itirazlara borca itiraz denir. . Borçlu tarafından yapılan itirazın bir gerekçeye dayandırılması gerekmez. Salt borca itiraz etmesi sonucu takip duracaktır. İmzaya itirazda olduğu gibi kısmi borca itirazda da açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Aksi durumda İİK m.62 uyarınca kısmi itiraz yapılmamış sayılacaktır. Yapılan kısmi itiraz geçerli olursa takip, itiraz edilen kısım için duracak kalan kısım için devam edecektir. Ancak itiraz haricinde ihtiyati tedbir kurumunun işletilmesi de söz konusu olabilecektir.

Kısmi İtiraz Nedir?

Borçlu, borcun tamamına değil de, bir kısmına itiraz ederse, buna kısmi itiraz denir. Kısmi itirazın geçerli sayılabilmesi için borcun bir kısmına itiraz eden borçlu, itiraz ettiği borç miktarını, itirazında ayrıca ve açıkça belirtmek zorundadır; belirtilmemişse borçlu ödeme emrine hiç itiraz etmemiş sayılır.

İtirazın Geçerlilik Şartları Nelerdir?

  • Ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması
  • İtiraz iradesi
  • Ödeme emrine itiraz edebilme ehliyeti
  • İtirazın süresi içinde yapılması

Ödeme Emrine İtiraz Süresi

İtiraz kural olarak takibin yapıldığı icra dairesine yapılır. Ancak borçlunun, takibin yapıldığı yerden başka icra dairelerinde de ödeme emrine itiraz etmesi mümkündür. Ödeme emrine itiraz süresi, borç hakkındaki tebligatın borçluya ulaşmasından itibaren başlar. İtiraz için geçerli süre 7 gündür. Bu 7 günlük süre kesin bir süredir, süre dolduktan sonra borca itiraz mümkün değildir. İtiraz süresi kesin olmakla beraber istisnası da bulunmaktadır. Bu da gecikmiş itirazdır. Eğer ki borçlu, kusursuz olarak ödeme emrine itiraz süresini kaçırdıysa sonradan da itiraz hakkı kanabilir.  İtirazın yanında borçlu, herhangi bir borcunun bulunmadığı kanaatindeyse de borçtan kurtulma davası açabilecektir.

Gecikmiş İtiraz Nedir?

Kural olarak, 7 günlük itiraz süresi hak düşürücü bir süre olup, borçlunun bu süre içerisinde itiraz etmemesi halinde, icra takibi kesinleşmektedir. Ancak, Borçlu kusuru olmaksızın bir engeli nedeniyle bu süreyi geçirmiş ve itiraz edememiş ise, engelin kalktığı günden itibaren 3 gün içinde, mazeretini gösterir delillerle birlikte icra mahkemesine başvurarak itiraz edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken  borçlunun süresinde itiraz etmesine engel olan hususun, borçlunun ağır hastalığı vb. gibi borçlunun kusuruna dayanmamış olması ve yapılacak olan geçilmiş itirazın icra dairesine değil icra mahkemesine yapılmasıdır.

Yapılan itiraz neticesinde, icra mahkemesi kural olarak duruşma olmaksızın dosya üzerinden başvuruyu karara bağlar. Mahkeme mazereti haklı görürse, icra takibi durur. Daha önce borçlunun mallarına haciz konulmuşsa, mazeretin kabulü kararının tefhim veya tebliği tarihinden itibaren alacaklı yedi gün içinde, icra mahkemesinde itirazın kaldırılması ya da genel mahkemelerde itirazın iptali davasını açmaz ise haciz kalkar. Borçluya ödeme emri ilanen tebligat yolu ile tebliğ edilmiş ise, borçlu kusuru bulunmaksızın ilanen tebligatı öğrenemediğini ileri sürerek gecikmiş itirazda bulunamaz.

Örnek Yargıtay Kararları

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi  22/09/2011 Tarih v 2011/1057 E – 2011/16502 K kararı

“Alacaklı banka  vekilinin icra takibine dayanak yaptığı kredi kartına ilişkin hesap kat ihtarı ve hesap özetinin, ödeme emri ile  birlikte borçluya gönderilmediği anlaşılmıştır. İİK’nun 58/3. maddesi gereğince; alacak, bir belgeye  dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş borçlu  sayısından bir fazla  örneğinin takip talebi anında icra dairesine verilmesi ve ayrıca Hukuk Genel Kurulu’nun 2.2.2000 tarih ve 2000/12-50 Esas, 2000/47 sayılı kararında da açıklandığı üzere İİK.nun 61/l. maddesi (2). cümlesi gereğince de  takip bir belgeye dayanıyor ise,

belgenin onaylı bir örneğinin ödeme emri ile birlikte  borçluya  gönderilmesi zorunludur. Borçlunun  takibin şekline göre yasal sürede  icra dairesine itiraz etmiş olması, şikayet  yoluyla  icra mahkemesinden ödeme  emrinin iptalini istemesine engel teşkil etmez. Zira, hakkında  yeniden ödeme emri tebliği gerekeceğinden, borçlunun ödeme emrinin iptalini talep  etmekte  hukuki yararı bulunmaktadır. O halde mahkemece, şikayetin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar verilmesi  gerekirken,  yazılı gerekçe ile istemin reddi yönünde  hüküm tesisi isabetsizdir.” Konu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenlerin Eskişehir ilinde bulunan avukatlar ile iletişime geçebilir.”

 

YARGITAY 12.Hukuk Dairesi E: 2023/ 246 K: 2023 / 1529 KT: 09.03.2023:

“…Bölge Adliye Mahkemesince; takip dayanağı icra dosyasında fiziki olarak düzenlenen örnek 13 ödeme emrinde ve dayanağı takip talebinde, dayanak kira sözleşmesinin tarihi ve bilgisinin mevcut olmadığı, ekinde davalılardan …. ..Ltd.Şti. ile imzalanan 19.08.2016 tarihli kira sözleşmesi suretinin sunulduğunu, UYAP kayıtlarında mevcut ödeme emrinde ise, diğer davalı … Ltd.Şti. ile yapılan 01.09.2017 başlangıç tarihli kira sözleşmesinin takip dayanağı olarak gösterildiğini, UYAP kayıtlarında mevcut takip talebinde sözleşme suretinin sunulmadığını, davalılardan …. ..Ltd.Şti.’nin kira ilişkisine itiraz ettiğini, diğer davalı … Ltd.Şti.’nin ise kiracılık ilişkisini kabul ettiğini ancak kira sözleşmesinin takibe konu kira sözleşmesi olmadığı yönünde itirazda bulunduğu hususları bir arada değerlendirilerek,

davanın dar yetkili icra mahkemesinde çözümlenme imkanı bulunmadığına, iddiaların yargılamayı gerektirdiğine karar verilerek davacı alacaklının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. Temyizen incelenen Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozmaya uygun olduğu, kararda ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozmaya uyulmakla karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin ise yeniden incelenmesine hukukça imkân bulunmadığı anlaşılmakla; temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.”

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl  Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  İcra hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz. (Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

 

Sivas Avukat Irem Bike Demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?