Müstehcenlik Suçu (TCK m. 226)

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Müstehcenlik Suçu (TCK m. 226)

Müstehcenlik Suçu (TCK m. 226)

Müstehcenlik suçu, toplumun ahlaki değerlerini zedeleyen veya çocukların cinsel gelişimini olumsuz etkileyen yayınları yapan, dağıtan, satan veya başka şekillerde erişimine imkan sağlayan kişileri cezalandıran bir suçtur. Müstehcenlik suçu çocuklar ve yetişkinler için farklı fıkralarda düzenlenmiştir.

Müstehcenlik Suçu Nedir?

Müstehcenlik suçu Türk Ceza Kanunu’nun 226’ncı maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye bakmak gerekirse;

Madde 226- (1)

Bir çocuğa müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünleri veren ya da bunların içeriğini gösteren, okuyan, okutan veya dinleten,

Bunların içeriklerini çocukların girebileceği veya görebileceği yerlerde ya da alenen gösteren, görülebilecek şekilde sergileyen, okuyan, okutan, söyleyen, söyleten,

Bu ürünleri, içeriğine vakıf olunabilecek şekilde satışa veya kiraya arz eden,

Bu ürünleri, bunların satışına mahsus alışveriş yerleri dışında, satışa arz eden, satan veya kiraya veren,

Bu ürünleri, sair mal veya hizmet satışları yanında veya dolayısıyla bedelsiz olarak veren veya dağıtan,

Bu ürünlerin reklamını yapan,

Kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

Madde 226- (2)

Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayımlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Madde 226- (3)

Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları, temsili çocuk görüntülerini veya çocuk gibi görünen kişileri kullanan kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Bu ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran ya da başkalarının kullanımına sunan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Madde 226- (4)

Şiddet kullanılarak, hayvanlarla, ölmüş insan bedeni üzerinde veya doğal olmayan yoldan yapılan cinsel davranışlara ilişkin yazı, ses veya görüntüleri içeren ürünleri üreten, ülkeye sokan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, başkalarının kullanımına sunan veya bulunduran kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Madde 226- (5)

Üç ve dördüncü fıkralardaki ürünlerin içeriğini basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayımlanmasına aracılık eden ya da çocukların görmesini, dinlemesini veya okumasını sağlayan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Müstehcenlik Suçunda Korunan Hukuki Değer Nedir?

Müstehcenlik suçu genel ahlâkın, toplumun ortak edep ve ahlakın bozulmasını önlemeyi amaçlamıştır.

Müstehcenlik Suçu Unsurları Nelerdir?

Müstehcenlik suçunun maddi ve manevi unsurlarına bakmak gerekirse;

Suçun Faili: Müstehcenlik suçunda suçun faili olmak açısından kanun özel bir hükme yer vermemiştir. Müstehcenlik suçu için fail, herhangi bir gerçek kişi olabilir, kanunda bu suçun faili için özel nitelik belirtilmemiştir.

Mağdur: Mağdur, failin işlediği suç sebebiyle zarar gören kişidir. Her suçun mağduru vardır. Müstehcenlik suçunun mağduru toplumu oluşturan bireylerden biri olabilmektedir.

Müstehcenlik Suçunun Özel Görünüş Halleri Nelerdir?

Teşebbüs

Teşebbüs, TCK m. 35’e göre Suç işleme kararı alıp, suç yolunda hazırlık hareketlerini tamamladıktan sonra icra hareketlerine başlayıp, elinde olmayan nedenlerle neticeye ulaşamamasıdır. Müstehcenlik suçu kasten işlenebilir bir suç olduğu için eğer fail tarafından suçun icrası elinde olmayan sebeplerle tamamlanamazsa teşebbüs mümkün olacaktır. Teşebbüsün gerçekleşmesi durumunda failin cezası indirilecektir.

İştirak

İştirak, bir kişi tarafından işlenebilen bir suçun birden fazla kişi tarafından işbirliği içinde işlenmesidir. İştirak konusunda özel bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle iştirak konusunda genel hükümler uygulanmalıdır.

İçtima

Ceza hukukundaki içtima, failin birden fazla suç işlemesi durumunda farklı sebeplerden dolayı tek cezanın verilmesi durumudur. İçtima konusunda da özel bir hükme yer verilmemiştir. Bu nedenle genel hükümlerin dikkate alınması gerekir. Müstehcen içerikli yazı, dizi olarak yayımlanıyor ise gazetenin her bir sayısı bakımından aynı suç işleme kararı söz konusu olacağından zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.

Müstehcenlik Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?

Müstehcenlik suçu için görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Çocukların işledikleri suçlara ise 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun m. 26 gereğince Çocuk Mahkemeleri’nde bakılır.

Müstehcenlik Suçu Dava Zamanaşımı Ne Kadardır?

Müstehcenlik suçuyla ilgili olarak verilen cezalar TCK 226’da belirtilmektedir. Maddenin 1, 2, 3’üncü fıkrası ile 2’nci cümle ve 4’üncü fıkralarında tanımlanan suçlarda dava zamanaşımı 8 yıldır. 3’üncü fıkranın 1’inci cümlesi ile 5’inci fıkrada tanımlanan suçlarda ise dava zamanaşımı 15 yıldır. Yaş küçüklüğü halinde Türk Ceza Kanunu madde 66/2’deki indirilmiş oranlarda süreler dikkate alınır.

Müstehcenlik Suçu Uzlaşma Kapsamına Girer mi?

Müstehcenlik suçu hakkında uzlaşma hükümleri uygulanamaz.

Müstehcenlik Suçuyla İlgili Yargıtay Kararları

Yargıtay 4.CD. E:2020-18119 K:2021-627 KT:13.01.2021:

“ÖZET: Çocukların kullanıldığı müstehcen içerikli görüntülerin internet ortamında yayınlandığı olayda, sanık hakkında TCK’nın 226/3. maddesinin son cümlesinin uygulanmasını gerektirir bir tespit bulunmadığının anlaşılması karşısında; sanığın çocukların kullanıldığı müstehcen içerikli görüntüleri facebook adlı sosyal paylaşım sitesinden paylaşması şeklindeki eyleminin TCK’nın 226/5. fıkrasına uyduğunun gözetilmemesi isabetsizdir.

Dava ve Karar: Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak; 1- TCK’nın 226. maddesinde düzenlenen müstehcenlik suçunun üçüncü fıkrasında müstehcenliğe karşı çocukları korumaya yönelik iki ayrı suç tanımına yer verilmiştir. Bunlardan birincisi; müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukların kullanılması suretiyle oluşmaktadır. İkinci suç ise, bu ürünlerin ülkeye sokulması, çoğaltılması, satışa arzı, satışı, nakli, depolanması, ihracı, bulundurulması ya da başkalarının kullanımına sunulması fiillerinden birinin işlenmesiyle oluşmaktadır.

Beşinci fıkraya göre; üç ve dördüncü fıkralardaki suçların konusunu oluşturan ve müstehcenlik bakımından mutlak yasak kapsamına giren ürünlerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması, yayınlanmasına aracılık edilmesi ya da çocukların görmesinin, dinlemesinin veya okunmasının sağlanması, ayrı bir suç oluşturmaktadır.

Bu açıklamalar ışığında, çocukların kullanıldığı müstehcen içerikli görüntülerin internet ortamında yayınlandığı olayda, sanık hakkında TCK’nın 226/3. maddesinin son cümlesinin uygulanmasını gerektirir bir tespit bulunmadığının anlaşılması karşısında; sanığın çocukların kullanıldığı müstehcen içerikli görüntüleri facebook adlı sosyal paylaşım sitesinden paylaşması şeklindeki eyleminin TCK’nın 226/5. fıkrasına uyduğunun gözetilmemesi.

2- Sanığın tüm aşamalarda suçlamaları kabul etmemesi, hakkında aynı suçtan mahkumiyet kararı verilen tanık …’ın kendisinden facebook hesabı açmasını istemesi üzerine 2011 yılı başlarında, bu şahsa ait e- posta adresi ile bu adrese bağlı facebook hesabı oluşturduğunu ve tanık …’a verdiğini belirtmesi, tanık …’ın da sanığın bu beyanını doğrulaması; sanığa ait IP adresinin bağlı olduğu ADSL hattı kullanılarak yayınlanan iki adet müstehcen içeriğe ait facebook hesabının bağlı olduğu e- posta adresinin ….-….@hotmail.com olması ve dosya arasında yer alan tespit tutanağı incelendiğinde, tanık olarak dinlenen … tarafından kullanılan e- posta adresleri ile isim ve uzantı bakımından benzerlik taşıması, tanık olarak dinlenen …. ve ….’nin tanık …’ın suç tarihi olan 2011 yılında sanıkla birlikte yaşadığı

evlerine geldiğini belirtmeleri ve sanığa ait dijital materyaller üzerinde her hangi bir arama, el koyma işlemi yapılmamış olduğunun anlaşılması karşısında; çocukların kullanıldığı müstehcen içerikli görüntülerin sanık tarafından facebook sosyal paylaşım sitesinde paylaşıldığına dair delillerin nelerden ibaret olduğu açıklanmadan, IP adreslerinin aboneliğinin sanığa ait olduğu, bu nedenle de IP adresi sahibinin olayda sorumluluğu bulunduğu şeklindeki yetersiz gerekçeyle sanığın mahkumiyetine karar verilmesi.

Sonuç: Kanuna aykırı ve sanık … müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki isteme uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanun’un 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK’nın 326/son maddesi uyarınca “cezayı aleyhe değiştirme yasağının” dikkate alınmasına, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 13/01/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

Ceza avukatı vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl  Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Ceza hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez, dolayısıyla  her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2023 -2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz. (Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

Sivas Avukat Irem Bike Demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?