Miras Taksim Sözleşmesi
Miras taksim sözleşmesi, tüm mirasçılar tarafından yazılı olarak tereke mallarının bir kısmı veyahut tamamı üzerinden mirasın paylaşılması amacıyla yapılan sözleşme türüdür.
İçindekiler
Miras taksim sözleşmesi nedir?
Miras taksim sözleşmesi, Türk Medeni Kanunu’nun 676. Maddesinde düzenlenmiştir;
Madde 676 “Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.
Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.”
Miras taksim sözleşmesinin özellikleri nelerdir?
Miras taksim sözleşmesinin kanunca belirlenmiş bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklere bakmak gerekirse;
- Miras taksim sözleşmesinin tereke mallarının tamamını kapsaması gerekmez, mirasçılar tarafından tam paylaşma veya kısmi paylaşma yapılabilir.
- Mahkemece miras taksim sözleşmesinin kapsam dışına çıkılarak karar verilemez.
- Paylaşılan mal varlığı mirasbırakana ait olmalıdır.
- Paylaşmada eşitlik zorunlu değildir.
- Miras taksim sözleşmesi paylaşmaya yönelik olmalıdır.
- Paylaşma sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı şekilde yapılmalıdır.
- Sözleşme istisnasız bütün mirasçılar tarafından imzalanmalıdır. Bütün mirasçıların katılmadığı paylaşma sözleşmesi geçersizdir.
- Taşınmazın sözleşme hükümlerine uygun şekilde bölünmesinin imar kanun ve yönetmeliklerine uygun olup olmadığı araştırılmalıdır.
- Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği kesinleşmişse paylaşma sözleşmesine konu olup sözleşmedeki gibi bölünemeyeceği anlaşılan taşınmazlar için bilirkişi incelemesi yaptırılarak davacılara isabete eden yerlerin alanlarına göre payı belirlenip davacılar yönünden mirasçıların payları iptal edilip paylı olarak tescile karar verilir.
- Paylaşma sözleşmesinin uygulanabilirliği açısından kime ne verildiği belli olmalıdır.
Miras taksim sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davası nedir?
Miras taksim sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davası, geçerli olduğu ve uygulanabilirliği tespit edilen paylaşma sözleşmesinin mahkeme kararı ile ilgililerine tesciline karar verilmesini sağlayan davadır.
- Dava asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
- Paylaşma sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davasının davacısı mirasçılardan her biri olabilir. Davalısı ise davacı olmayan diğer tüm mirasçılar olarak gösterilmelidir.
- İlgili dava kim veya kimler tarafından açılmış ise onlara lehine hüküm kurulacak, dava açmayan davacılar lehine hüküm kurulmayacaktır.
Miras taksim sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davası ne kadar sürer?
Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;
- Tebligat süreleri
- Keşif yapılması ve bilirkişi incelemesi
- Varsa tanıkların dinlenmesi gibi süreçler dava içeriğine göre değişiklik gösterir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman miras taksim sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davalarında mirasçı sayısının çok olması, yurt dışında ikamet eden mirasçıların bulunması, dava sırasında bazı mirasçıların vefat etmesi süreleri uzatabilmektedir. Bu davaların ortalama olarak 12 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 3-4 yıla kadar uzaması mümkündür.
Ancak bir davanın en kısa süre içerisinde sonuçlanması doyanın yakından takip edilmesi ile birebir ilgilidir. İyi bir dosya takibi davanın gereksiz uzamasını engellemektedir.
Avukat vekalet ücreti ne kadardır?
Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir. Bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer. Miras hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla miras hukuku avukatı vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)
İlgili yazılarımız;
- Miras taksim sözleşmesi,
- Satış yoluyla ortaklığın giderilmesi,
- Vasiyetname,
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi,
- Mirastan çıkarmanın iptali davası,
- Vasiyetnamenin tenfizi davası,
- Ortaklığın giderilmesi/İzale-i şuyu davası,
- Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) davası,
- Mirasın hükmen reddi davası,
- Terekenin tespiti davası,
- Terekeyle ilgili her türlü tespit, defter tanzimi ve taksim davaları,
- Mirasta tenkis davası,
- Mirasta denkleştirme davası,
- Gaiplik Kararı
- Muhdesatın aidiyetinin tespiti davası
- Sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası
- Mirasta mal paylaşımı,
- Mirasta saklı payın korunması davası,
- Muvazaalı miras hukuku işlemlerine karşı iptal davaları,
- Miras hukuku nedir?
- Muris ve Mirasçı
- Mirasçıların miras talebine veya reddine (reddi miras) ilişkin davalar.
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?
Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.
AV.İREM BİKE DEMİRHAN