Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu (TCK m.154)

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu (TCK m.154)

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu (TCK m.154)

hakki olmayan yere tecavuz sucu

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu Türk Ceza Kanunu’nun 154. Maddesinde malvarlığına karşı işlenen suçlar bölümünde düzenlenmiştir.Bu düzenleme ile birlikte taşınmazlar üzerindeki mülkiyet ve zilyetliğin haksız saldırılara karşı korunması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda maddenin birinci fıkrasında kişilere ait taşınmazlar veya eklentilerine yapılmış olan tecavüzler cezalandırılırken ikinci fıkrada  köy tüzel kişiliğine ait veya köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş taşınmazlara yönelik tecavüzler cezalandırılmaktadır. Maddenin üçüncü fıkrasında ise gerçek veya tüzel kişilere ait sular üzerindeki mülkiyet hakkını ihlal eden hareketler yaptırım altına alınmıştır.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu Nedir?

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu Türk Ceza Kanunu madde 154’te:

(1) Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikâyeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir.
(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.
(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır” şeklinde düzenlenmiştir.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunun Unsurları Nelerdir?

  • Taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi
  • Tamamen veya kısmen işgal eden,
  • Sınırlarını değiştiren,
  • Sınırlarını bozan,
  • Hak sahibinin kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kişidir.

Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasını terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen

  • Zapt eden,
  • Bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kişi hakkı olmayan yere tecavüz suçu işlemiş olacaktı

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunun Cezası

Hakkı olmayan yere tecavüze suçunun cezası TCK 154’te belirtilen hüküm çerçevesinde belirlenmiştir. Buna göre hakkı olmayan yere tecavüz suçunun temel halinin cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezasıdır. Köylünün ortak yararlanmasına terk edilen mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları zapt eden kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunun Para Cezasına Çevrilmesi

Adli para cezasına çevirme yalnızca kısa süreli hapis cezalarında uygulama alanı bulabilecektir. Hükmedilen hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi için verilen cezanın 1 yıl veya daha altında bir hapis cezası olması gereklidir. Adli para cezası ancak hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilir. Hakkı olmayan yere tecavüz suçunun yaptırımı olarak hapis cezasının yanında adli para cezası da bulunduğundan bu suç için adli para cezasına çevirme uygulanamayacaktır.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçu Daha Az Cezayı Gerektiren Haller Nelerdir?

Hakkı olmayan yere tecavüz suçu;

  • Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
  • Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,
  • Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,
  • Zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz, şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunda Şikayet

Hakkı olmayan yere tecavüz suçunun, TCK 154/1 maddesinde düzenlenen özel mülkiyete konu taşınmaza tecavüz suçu şikayete ve uzlaşmaya tabidir. Şikayet süresi, suçtan zarar gören yada mağdurun ‘fiil’ ve ‘faili’ öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Şikayet hakkı, her halukarda TCK md. 66’da düzenlenen dava zamanaşımı süresi içinde yapılmalıdır. TCK 154/2-3 maddesinde düzenlenen suçlar şikayete ve uzlaşmaya tabi değildir. Suçun öğrenilmesinden itibaren Cumhuriyet savcılığı resen kovuşturma yürütür.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunda Zamanaşımı

Hakkı olmayan yere tecavüz suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava zamanaşım süresi olan 8 yıl içerisinde dava açılmaz veya dava açılsa dahi dava sona ermez ise zamanaşımının dolması nedeniyle düşme kararı verilir.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçunda Yetkili ve Görevli Mahkeme

Hakkı olmayan yere tecavüz suçunda görevli mahkeme suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesidir.

Hakkı Olmayan Yere Tecavüz Suçuna ilişkin Örnek Yargıtay Kararları

Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 17.09.2014 tarih ve 2014/6511 E.,  2014/20124 K. Sayılı kararı:

 ” Sanıkların, katılanın kiracı olarak oturduğu taşınmazın kapı ve kilitlerini, kirayı alamadıklarından bahisle değiştirmek suretiyle kiracı olan şikayetçinin faydalanmasına engel oldukları anlaşılmakla; sanıklara atılı hakkı olmayan yere tecavüz suçunun sübut bulduğu gözetilmeden, mahkumiyetleri yerine yazılı gerekçe ile beraatlerine karar verilmesi..”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas: 2018/ 8-210 Karar: 2020 / 190 Karar Tarihi: 07.05.2020:

“Somut olayda; sanığın bu eylemleri sonucunda katılana ait evin satılamadığının ve akabinde olay tarihinde emlakçılık yapan tanık …’in evin bu şekilde satılmasının mümkün olmadığını değerlendirerek evi satmaktan vazgeçip anahtarlarını katılana iade ettiğinin anlaşılması karşısında sanığın söz konusu eylemlerinin katılanın taşınmazından yararlanmasına engel olma niteliği taşıdığının ve sanığa atılı hakkı olmayan yere tecavüz suçunun unsurları itibarıyla oluştuğunun kabulü gerekmektedir. Bu itibarla, Yerel Mahkemenin direnme kararına konu hükmünün, sanığa atılı suçun unsurları itibarıyla oluştuğu gözetilmeden atılı suçtan mahkûmiyeti yerine yetersiz gerekçe ile beraatine karar verilmesi isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmelidir”.

Yargıtay 15. Ceza dairesi Esas: 2015/6797 Karar: 2015/30889 Tarih: 05.11.2015:

İncelenen dosya içeriğine göre; temyiz incelemesine konu suçlardan hakkı olmayan yere tecavüz suçunun cezası, altı aydan üç yıla kadar hapis; mala zarar verme suçunun cezası ise dört aydan üç yıla kadar hapis cezasından ibaret olduğu gözetildiğinde iddianamedeki nitelendirme ve Yargıtay Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince temyiz incelemesi Yüksek (8.) Ceza Dairesi’nin görevi dahilinde olduğundan dosyanın ilgili daireye gönderilmesine karar verilmiştir.

Ceza davaları ne kadar sürer?

Ceza hukukunu ilgilendiren davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;

  • Soruşturmanın tamamlanması
  • Tanıkların dinlenilmesi
  • Delillerin toplanmasında geçen süreçler davanın süresini etkilemektedir.

Ceza avukatı vekalet ücreti ne kadardır?

Ceza avukatı vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl  Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Ceza hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez, dolayısıyla  her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz. (Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

Sivas Avukat Irem Bike Demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?