Cinsel Taciz Suçu (TCK m.105)

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Cinsel Taciz Suçu (TCK m.105)

Cinsel Taciz Suçu (TCK m.105)

cinsel taciz sucu

Cinsel taciz suçu; 5237 sayılı TCK’nın İkinci Kitabının “Kişilere Karşı Suçlar” isimli İkinci Kısmının, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlıklı Altıncı Bölümünde düzenlenmiştir.

Cinsel Taciz Suçu Nedir?

Günlük anlamıyla cinsel taciz, “bir kişinin bir başkasını rızası olmadan sözle, gözleriyle veya bedeniyle, cinselliğini hedefleyerek rahatsız etmesi” ya da “bireylerin edep ve iffetlerine yönelik rahatsız edici nitelikte hareketlerde bulunması” dır. Cinsel taciz, bir kimseyi cinsel yönden rahatsız etmekle birlikte onun vücuduna temas içermeyen cinsel davranışlardan oluşmaktadır.

TCK’nın 105. maddesinde “bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden” kişinin cezalandırılacağı belirtilmiştir. Görüldüğü üzere cinsel taciz suçunun kanunda açık ve net bir şekilde tanımı yapılmamış olup, madde metninde sadece failin eyleminin cinsel amaçlı olması gerektiğinden bahsedilmiştir. Cinsel taciz tanımı maddenin gerekçesinde yapılmıştır. Buna göre cinsel taciz, “kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilen ve cinsel yönden, ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesi” anlamına gelmektedir.

Cinsel Taciz Suçunun Unsurları Nelerdir?

Fail

Fail, TCK’nın 37. maddesinde “suçun kanuni tanımında yer alan fiili gerçekleştiren kişi” olarak tanımlanmıştır. Suçun kanuni tanımında açıklanan fiil üzerinde hakimiyet kuran, bu tanıma uygun haksızlığı gerçekleştiren kişi faildir. Yalnızca hareketini ve sonuçlarını irade etme yeteneğine sahip olan canlılar yani gerçek kişiler suç faili olabilirler.

Cinsel taciz suçunun düzenlendiği TCK’nın 105. maddesinde failin cinsiyetine ilişkin bir ayırım yapılmadığından, cinsel taciz suçu erkek veya kadın tarafından işlenebilir. Failin cinsiyeti önem arz etmemektedir.

Mağdur

Suçun mağduru, suçla korunan hukuki menfaatin sahibi kişi veya topluluktur. 5237 sayılı TCK’da cinsel taciz suçunun düzenlendiği 105. maddede “bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden” denildiğinden suçun mağduru erkek veya kadın herhangi bir kişi olabilir.

Maddi Konu

Suçla korunan hukuksal yarar ile suçun konusu birbirinden farklı kavramlar olup, suçu oluşturan hareketin konusu, tipe uygun hareketin üzerinde gerçekleştiği maddi şeydir. Maddi konu, eşya veya şahsın fiziki yapısıdır. Cinsel taciz suçunun konusu, cinsel taciz teşkil eden hareketlere muhatap olan kişidir.Nitekim suçun mağdurun vücuduna temas teşkil etmeyen hareketlerle gerçekleştirilmesi gerekmekte olup, burada suçun yöneldiği konu bizzat kişinin kendisidir.

Fiil, Netice ve Nedensellik Bağı

Cinsel taciz suçunu düzenleyen hükmün gerekçesinde cinsel taciz, kişinin “vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilen ve cinsel yönden, ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesi” şeklinde tanımlanmıştır.

Fail taciz niteliğindeki davranışları gerçekleştirirken kişiye temasta bulunmuyorsa burada cinsel taciz suçunun oluşacağını söylemek mümkündür.

Öğretide cinsel taciz suçunun sırf hareket suçu mu yoksa neticeli suç mu olduğu yönünde görüş farklılıkları mevcuttur. Sırf hareket suçu olduğunu savunan görüş uyarınca cinsel taciz suçu icra hareketlerinin yapılmasıyla tamamlanmaktadır. Fiille mağdurda rahatsız hissi yaratılmış olması gerekmemektedir.

Başka bir görüş uyarınca vücut dokunulmazlığını ihlâl niteliği taşımayan ve mağdurda rahatsızlık yaratabilecek boyuta ulaşan her türlü cinsel davranış, cinsel taciz olarak değerlendirilmelidir. Fail tarafından gerçekleştirilen davranışın “taciz” sayılabilmesi, mağdur bakımından bunun “rahatsız edici” olarak telakki edilebilir boyuta ulaşmasını gerekli kılar. Hâl böyle olunca, fiilin bu niteliğini tespit edebilmek açısından hem objektif hem de sübjektif bir değerlendirmeye başvurmak gerekecektir.

Suçun neticeli bir suç olduğu yönündeki görüşe göre ise cinsel amaçlarla gerçekleştirilen davranışlarla, kişinin utanma ve namus duygusunun rencide edilmesi, ahlaki yönden rahatsız edilmesi ile suç tamamlanacaktır.

Cinsel taciz suçu serbest hareketli bir suçtur. Suçun maddi unsurunu oluşturan hareket sözle293, yazıyla gerçekleşebildiği gibi herhangi bir hareketle de gerçekleştirilebilir.

Cinsel Taciz Suçunun Nitelikli Halleri Nelerdir?

Suçun kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi

Bu nitelikli hâlin söz konusu olabilmesi için, mağdur ve fail arasında hizmet ilişkisi ve dolayısıyla bağımlılık bulunmalı, fail bu hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak suçu işlemelidir.

Suçun; vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi

Suçun belli kişiler tarafından işlenmesi hâli TCK md.105/2-(b) bendinde suçun cezasını ağırlaştıran nitelikli hâl olarak düzenlenmiştir. Suçun vasi, eğiti, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi durumunda, fail ile mağdur arasındaki ilişkinin varlığı suçun işlenmesini kolaylaştıracağı için ceza arttırılarak verilmektedir.

Suçun aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi

Suçun aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi durumunda cezanın ağırlaştırılacağına ilişkin bu nitelikli hâl 6545 sayılı Kanunla getirilen değişikliklerden önce de aynı şekilde mevcuttu. Bahse konu nitelikli hâlin uygulandığı durumda fail aynı ortamda bulunmanın ve tanışıklığın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle fiili işlemektedir. Fail ile mağdurun sadece aynı işyerinde çalışıyor olmaları nitelikli hâlin uygulanması bakımından yeterli değildir, ayrıca bu durumun suçun işlenmesinde kolaylık sağlaması aranmaktadır.

Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi

Suçun posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi hâli 6545 sayılı Kanunla Türk Ceza Kanunu’na eklenen yeni bir nitelikli hâldir. Öğretide madde metninin düzenlenmesi açısından “haberleşme araçlarıyla” kavramının kullanılmasının daha geniş kapsamlı bir düzenleme olabileceği yönünde bir görüş ileri sürülmüştür.

Teşhir suretiyle işlenmesi

Madde gerekçesine göre; suçun bu nitelikli hâli, TCK’nın 225. maddesinde suç olarak tanımlanan hayasızca hareketler kapsamındaki teşhircilikle aynı unsurları taşımamaktadır. TCK’nın 225. maddesinde tanımlanan suçu oluşturan teşhirciliğin aleni olması gerekmekte, belli bir kişiye yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerekmemektedir. Ancak teşhir suretiyle cinsel taciz suçunun işlenebilmesi için teşhirin belirli bir kişiye yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerekmekte ve aleni olması gerekmemektedir.

Cinsel taciz fiili sonucunda mağdurun işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalması

TCK md.105’in son cümlesinde; “cinsel taciz fiili nedeniyle mağdur, işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek cezanın bir yıldan az olamayacağı” hüküm altına alınmıştır. Söz konusu nitelikli hâlin uygulanabilmesi için ayrılmak konusunda mutlak bir gerekliliğin ortaya çıkmış olması gerekmemektedir. Ortaya çıkan huzursuz ortam mağdurun orada kalıp ilişkilerini sağlıklı olarak sürdürmesine engel olmuşsa ve bu nedenle mağdur işinden/okulundan/evinden ayrılmışsa nitelikli hâl uygulanır.

Cinsel Taciz Suçunda Manevi Unsurlar Nelerdir?

Cinsel taciz suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Faildeki kast, suç tipindeki objektif nitelikteki tüm unsurlara yönelik olmalıdır. Suç taksirle, hata ve yanılgı ile işlenemez.

Hukuka Aykırılık

Bir fiil tipe uygun olduğu müddetçe hukuka da aykırı kabul edilir. Suç tipleri hukuka aykırılığın karinesini oluşturur. Ancak hukuka aykırılık bağımsız bir unsurdur. Bu sebeple değerlendirme yapılırken fiilin hem tipe uygun olup olmadığı, hem de hukuka aykırılığı kaldıran bir nedenin bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır. TCK’da yer alan hukuka uygunluk sebepleri kanunun hükmünü yerine getirme, meşru savunma, hakkın kullanılması ve ilgilinin rızasıdır.

Kusurluluk

Kusurluluk, suçun objektif yani maddi nitelikteki unsurları olan tipiklik ve hukuka aykırılık unsurlarının fail ile olan ilişkisidir. Failin hukuka uygun hareket edebilme imkanına sahip olduğu hâlde, hukuka aykırı bir davranışı seçmiş ve gerçekleştirmiş olması nedeniyle kınanabilmesi ve neticenin ona sübjektif olarak yüklenebilmesidir.  Failin cezalandırılması kusuru şart koşmaktadır.

Cinsel Taciz Suçunun Özel Görünüş Biçimleri

Suça Teşebbüs ve gönüllü Vazgeçme

İcrasına başlanan ancak elde olmayan nedenlerle tamamlanamayan suçlar, teşebbüs aşamasında kalmış suçlar olarak adlandırılmaktadır. Bir suçun teşebbüs aşamasında kalması için gereken şartlar; “kasten işlenen bir suçun ve bu suçu işlemeye yönelik kastın varlığı, icra hareketi niteliğindeki fiillerin gerçekleştirilmesi, elverişli hareketlerin gerçekleştirilmiş olması, failin elinde olmayan nedenlerle icra hareketlerini tamamlayamaması veya icra hareketlerini tamamlamasına rağmen neticeyi gerçekleştirememesi” olarak sıralanabilir.

Suça teşebbüsün mümkün olduğu durumlarda, gönüllü vazgeçme de mümkündür. Bu suçtan gönüllü vazgeçilmesi hâlinde, TCK md.36 gereğince, “failin o ana kadar gerçekleştirdiği fiil ya da fiiller herhangi bir başka suçu oluşturuyorsa, oluşan suçtan cezalandırılması” gerekir. Ancak genellikle failin gönüllü vazgeçme anına kadar yapmış olduğu hareketlerin başka bir suçu oluşturması mümkün olmamaktadır.

Suça İştirak

Suç tanımı itibariyle bir kişi tarafından işlenebilen bir suçun, somut olayda birden çok kişi ile gerçekleştirilmesi hâlinde iştiraktan söz edilir. Cinsel taciz suçu iştirak açısından bir özellik göstermemektedir. İştirakın bütün türlerinin suç bakımından gerçekleşmesi mümkündür.

İçtima

Belirli bir hukuki menfaati korumakla birlikte, işlenen suçta tek eylemle birden fazla hukuki yararın ya da farklı eylemlerle aynı hukuki yararın ihlal edilmiş olması suçların içtimaı olarak adlandırılmaktadır.

Cinsel taciz suçu değişik zamanlarda aynı kişiye birden fazla olarak, aynı suç işleme kararıyla işlenmişse zincirleme suç hükümleri uygulanır, fail hakkında tek bir cezaya hükmedilir, ancak bu ceza TCK’nın md.43/1465 hükmü gereği arttırılarak verilir.

Aynı suç işleme kararı kapsamında da olsa suçun değişik kişilere karşı birden fazla işlenmesi hâlinde zincirleme suç hükümleri uygulanmayacaktır. Cinsel taciz suçu birden çok kişiye karşı tek bir fiille işlenmişse de zincirleme suç söz konusudur.

Konuya İlişkin Yargıtay Kararları

Yargıtay 5. Ceza Dairesi E. 2007/3731 K. 2007/4315 T. 04.06.2007:

“Çocuğun cinsel istismarı suçundan sanık Adem’in yapılan yargılanması sonunda; atılı suçtan mahkumiyetine dair (Antalya) Yedinci Asliye Ceza Mahkemesi’nden verilen 21.12.2006 gün ve 2006/1259 Esas, 2006/1288 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay’ca incelenmesi sanık müdafii ve o yer C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı’ndan tebliğname ile Daireye gönderilmekle incelendi:

Tayin olunan cezanın tür ve miktarına göre sanık müdafiinin duruşma isteğinin CMUK’nun 318. maddesi uyarınca reddiyle, incelemenin duruşmasız yapılmasına karar verildikten sonra gereği düşünüldü:

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine,

Ancak; Sanığın oluşa uygun olarak işlediği kabul edilen “yönetimindeki araç ile okul sorma bahanesiyle mağdureye yaklaşıp hiçbir bedensel temasta bulunmaksızın cinsel organını çıkarıp oynayarak göstermekten” ibaret eyleminin TCK’nun 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç niteliğinde yanılgıya düşülerek yazılı biçimde basit cinsel istismardan mahkumiyetine karar verilmesi,”

Yargıtay 14. Ceza Dairesi E. 2014/11220 K. 2015/436 T. 21.01.2015:

ÖZETİ: Oluş ve dosya kapsamına göre, sanığın bir suç işleme kararının icrası kapsamında katılana ait telefona 14.10.2008 ila 16.10.2008 tarihleri arasında birden fazla kez “Seni seviyorum” yazılı mesajlar göndermesi karşısında, eyleminin 5237 sayılı TCK.nın 105/1, 43/1. maddelerinde düzenlenen zincirleme şekilde cinsel taciz suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan hüküm kurulması, Kanuna aykırı olup,  hükmün BOZULMASI gerekmektedir.

Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:

Oluş ve dosya kapsamına göre, sanığın bir suç işleme kararının icrası kapsamında katılana ait telefona 14.10.2008 ila 16.10.2008 tarihleri arasında birden fazla kez “Seni seviyorum” yazılı mesajlar göndermesi karşısında, eyleminin 5237 sayılı TCK.nın 105/1, 43/1. maddelerinde düzenlenen zincirleme şekilde cinsel taciz suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan hüküm kurulması…”

Avukat vekalet ücreti ne kadardır?

Ceza avukatı vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl  Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Ceza hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez, dolayısıyla  her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2023 -2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz. (Avukatlık Kanunu uyarınca ücretsiz danışmanlık ve bilgi verme hizmetimiz bulunmamaktadır.)

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

Sivas Avukat Irem Bike Demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?