Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası, Türk Medeni Kanunu m. 166/3’de düzenlenmiş anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü boşanma nedenine dayalı olarak açılmış olan, eşler tarafından boşanma hususunda ve boşanmanın hukuki sonuçlarında bir anlaşmaya varılamaması sonucu, karşı tarafın kusurlu davranışlarının evliliğin çekilmez kılınmasına neden olduğu hususunun somut olaylar ile ortaya koyularak; boşanma, maddi manevi tazminat, nafaka ve velayet hususları hakkında taleplerin öne sürüldüğü aile mahkemeleri önünde açılan dava türüdür.
İçindekiler
Çekişmeli Boşanma Davası nedir?
Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanma iradesi doğrultusunda açılan, boşanma sonuçlarının protokolle değil kusur oranları değerlendirilerek tesis edilen mahkeme kararı ile düzenlendiği dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası kanunda sınırlı olarak sayılan özel sebeplere veya sınırsız şekilde yorumlanabilecek genel boşanma sebeplerine dayanılarak açılabilmektedir.
Uygulamada çekişmeli boşanma davasının açılmasına neden olan boşanmanın ferisi olan hususlara bakmak gerekirse;
- Eşlerden birinin boşanmak istememesi,
- Müşterek çocukların velayeti konusunda anlaşılamaması,
- Nafaka ve tazminat miktarları konusunda anlaşılmaması,
- Evlilik birliğinin 1 yıldan kısa sürmesi halinde ve daha pek çok durumda çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası nasıl açılır?
Çekişmeli boşanma davaları, taraflar arasında boşanmaya esas teşkil eden vakıaların çekişmeli olduğu boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası, Medeni Kanun m.161-m.166 arasında düzenlenen hem “genel” hem de “özel” boşanma sebeplerine dayanılarak açılabilir.
Çekişmeli boşanma davasında özel boşanma sebepleri:
Özel boşanma sebepleri Türk Medeni Kanun’da sınırlı sayıda belirlenmiştir. Kanunda belirlenen bu nedenler dışında özel boşanma sebebine dayalı dava açılamaz. Özel boşanma sebeplerine dayalı çekişmeli boşanma davası açan eş, sadece özel boşanma sebebini ispatlamakla yükümlüdür. Karşı tarafın kusurlu olduğunu ispat yükümlülüğü yoktur. Özel boşanma sebeplerine dayanan çekişmeli boşanma davası açma sebepleri şunlardır:
- Zina Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 161. Madde)
- Hayata Kast Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 162)
- Pek Kötü Muamele Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 162)
- Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 162)
- Suç İşleme Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 163)
- Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 163)
- Terk Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 164)
- Akıl Hastalığı Nedeniyle Çekişmeli Boşanma Davası (TMK. 165)
Çekişmeli boşanma davasında genel boşanma sebepleri:
Genel boşanma sebepleri Türk Medeni Kanunu m. 166/1’de “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Uygulamada sıklıkla anlaşmalı boşanma ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle çekişmeli boşanma davaları açılmaktadır. Bunun sebebi diğer boşanma sebeplerinin ispatı ve unsurlarının sağlanmasına kanunun şartlarının farklılıklar arz etmesidir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açmanız halinde boşanma sebebi olarak; fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, ekonomik, duygusal şiddet; eşin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışları; eşin evin giderleri ve bakımı ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi; cinsel problemler; hakaret, tehdit, aşağılayıcı ve onur kırıcı sözlerin sarf edilmesi; sevgisiz, ilgisiz, baskıcı, suçlayıcı, küçük düşürücü, dışlayıcı, güven sarsıcı davranışlar; bağımlılıklar; şiddetli geçimsizlik, sürekli tartışma; eşlerin aile bireylerine kötü davranışları ve benzeri sayısız sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin tespiti, anlatımı ve ispatı sizin boşanma davasının ferisi nitelikteki haklarınızın elde ediminde büyük önem taşımaktadır. Genel boşanma nedenleri, evlilik birliğini temelinden sarsan her türlü olay olarak tanımlanabilir.
Çekişmeli Boşanma Davasının sonuçları nelerdir?
Hakim yaşanan olaylarda tarafların kusur durumlarını inceledikten sonra bu evliliğin taraflar için çekilmez kılındığı hususunda kanaate vardığı noktada tarafların boşanmalarına karar verecektir. Aynı zamanda hakim eğer talep var ise boşanmanın ferisi niteliğindeki nafaka, tazminat ve velayet hususlarında karar verecektir.
Müşterek çocuğun velayeti;
Çekişmeli boşanma davası içerisinde müşterek çocuğunun velayeti hakkında bir karar verilecektir. Bu hususta kesin ve net çizgiler çizmek mümkün olmasa da tarafların aile yaşantıları, çocuk ile ilgilenebilme imkanları, tarafların çocuğa karşı tavırları, çocuğun yaşı, eşlerin sosyal ve ekonomik durumları, eşlerin boşandıktan sonra yaşayacakları şehir, çocuğun alıştığı sosyal ortam ve benzeri konular hakimlerce incelenerek “çocuğun üstün yararı” gözetilerek bir karar verilmektedir.
Çocuk belirli bir yaşın üzerinde ise özellikle çocuk duruşma salonuna çağırılarak kim ile kalmak istediği sorulacaktır. Aynı zamanda karşı tarafın velayet talebi bulunmuyor ise bu durum sizin lehinize olacaktır. Yaşı küçük olan çocuklar için mahkemelerin genel kanaati anne bakımına muhtaç olduğu yönündedir. Ancak annenin yaşamı ve çocuğa karşı tavrı gibi bazı durumlar yaşı küçük çocuğun velayetinin babaya verilmesine neden olabilmektedir. Bu konuda kanaat bildirebilmek için içinde bulunduğunuz durumun incelenmesi ve hakime bu durumun hukuki bir dille izahı gerekmektedir.
Tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası:
Çekişmeli boşanma davası içerisinde nafaka hakkında bir karar verilecektir. Tedbir nafakası dava süresince yoksulluğa düşecek eşe ve geçici velayetin verildiği eşin dava sonunda kadar aldığı nafakadır. İştirak nafakası müşterek çocuğun velayeti alan tarafın diğer eşten müşterek çocuğun giderlerine katkı amacıyla hükmedilen nafakadır ancak talepleriniz arasında yer alması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası ise evlilik süresince daha az kusurlu olmak kaydıyla; evliliğin sona ermesinde evli halinden daha yoksul duruma düşecek eşe verilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası verilirken tarafların gelirleri karılaştırılarak sonuca ulaşılır bu nedenle çalışıyor olsanız bile karşı tarafın maddi durumunun sizden iyi olması nedeniyle nafaka almanız mümkün olabilir.
Maddi ve manevi tazminat:
Çekişmeli boşanma davası içerisinde talepler arasında bulunan tazminat hakkında bir karar verilecektir. Öncelikle anlaşmalı boşanmanız halinde bir üst sınır olmaksızın maddi ve manevi tazminat belirlemeniz mümkündür. Ancak çekişmeli davalarda bu miktarlar hakim tarafından belirlenmektedir. Bu soruyu cevaplandırabilmemiz için yaşadığınız somut olaylar bu olayları ispatlama imkanınız, evlilik süresi, sosyal ve ekonomik durumlar, eşlerin kusur durumu ve sizin bu evlilikte maddi ve manevi olarak ne kadar zarar gördüğünüz hususları konusunda bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu hususlar aynı şekilde hakim tarafından irdelenmektedir.
Ziynet eşyaları ve kişisel eşyalar:
Davayı açan eş çekişmeli boşanma davası içerisinde ziynet ve kişisel eşyalarının iadesini de karşı taraftan isteyebilecektir. Tabi ki bu husustaki iddialarınız da ispata muhtaçtır.
Çekişmeli Boşanma Davası ne kadar sürer?
Çekişmeli boşanma davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;
- Dilekçelerin tam ve eksiksiz olması
- Tebligat süreleri
- Delillerin toplanması
- Tanıkların dinlenmesi gibi süreçler dava içeriğine göre değişiklik gösterir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman çekişmeli boşanma davalarının ortalama olarak 12 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 2-3 yıla kadar uzaması mümkündür.
Ancak bir davanın en kısa süre içerisinde sonuçlanması dosyanın yakından takip edilmesi ile birebir ilgilidir. İyi bir dosya takibi davanın gereksiz uzamasını engellemektedir.
Avukat vekalet ücreti ne kadardır?
Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir. Bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer. Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla aile hukuku avukatı vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2022 tarifesi için tıklayınız.)
İlgili yazılarımız;
- Çekişmeli boşanma davası
- Boşanma davası
- Boşanma Davası Nedir?
- Çekişmeli boşanma davası
- Anlaşmalı boşanma davası
- Nafaka davası
- Nafaka artırım, azaltma ve kaldırma davaları
- Velayet davası
- Babalık davası
- Mal rejimi tasfiyesi davası
- Soybağının (Nesebin) Reddi Davası
- Tanıma ve tenfiz davası
- Ziynet davası
- İddet müddetinin kaldırılması davası
- İsim değiştirme davası
- Hakimin Evlilik Birliğine Müdahalesi
- Cinsiyet değiştirme davası
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?
Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.
AV.İREM BİKE DEMİRHAN