Boşanma Avukatı

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Boşanma Avukatı

Boşanma Avukatı

bosanma avukati

Boşanma Avukatı olarak, boşanma davalarında hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Müvekkillerimizin hak kayıpları yaşamadan en kısa sürede davalarını sonuçlandırmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Boşanma davaları başta olmak üzere aile hukukunun tüm alanlarında müvekkillerimize destek veriyoruz. Amacımız etik kurallar içerisinde sizleri sonuca ulaştıracak çözümler üretmektir.

Boşanma avukatı nedir?

Avukat kamu hizmetini icra eden bir serbest meslek erbabıdır.  Avukatlar hakkında yasal düzenlemeler Avukatlık Kanunu’nda yer almaktadır. Bu kanun kapsamında avukatlık mesleğinde branşlaşma olmasa da avukatlar belirli çalışma alanlarında yoğunlaşarak uzmanlaşabilmektedir.

Boşanma avukatı hangi davalara bakar?

Boşanma avukatı, Türk Medeni Kanunu uyarınca aile hukuku kapsamındaki başta boşanma davaları olmak üzere, nafaka davaları, velayet davaları, mal rejimi tasfiyesi davaları, ziynet davaları, babalık davaları, nesebin reddi davaları, nişanlılık ile ilgili davalara bakabilmektedir.

Boşanma avukatının görevleri nelerdir?

Boşanma avukatı, aile hukuku kapsamında hukuki bilgisi çerçevesinde taleplerinizi değerlendirerek bir dava dilekçesi hazırlayarak sizin adınıza Aile Mahkemelerinde dava açar. Bu dava kapsamında hukuki danışmanlık hizmeti verir, duruşmalarınıza katılır ve dosya kapsamında verilen kararın icrası için yetkili makamlara başvurur. Boşanma avukatı davanın açılmasından kesinleşmesi aşamasına kadar davanızı takip ederek bu konuda sizi bilgilendirir.

 

Boşanma davası açmak için ne yapmalıyım?

Öncelikle boşanma kararı aldıktan sonra  yapılması gereken evlilik sürecinizde yaşadığınız olayları hukuki çerçeve içine dökmek, yaşanan olguları ve taleplerinizi bir dava dilekçesi ile hakime anlatmaktan ibarettir. Dava dilekçemizde önce yaşadığınız olayları ve bu evliliğin artık sizin için çekilmez hale geldiğini anlatıp ardından evliliğin sona ermesine bağlı haklarınız olan velayet, nafaka ve tazminat haklarınızı gerekçelendirerek talep etmeniz gerekmektedir. Süreçte hak kaybı yaşanmasının önlenmesi ve isteklerinizin hukuki zeminde taleplere dönüşmesi gerekmektedir.

Bu aşamada davamı nerede ve nasıl açacağım, boşanma sebepleri nelerdir, müşterek çocuğun velayetini alabilir miyim, nafaka ve tazminat talep edebilir miyim gibi sorular gündeme gelmektedir.

Boşanma davası nedir?

Boşanma Davası; eşlerden birisinin mevcut evliliğin sona ermesi için, boşanmaya sebebiyet veren olayları (uyuşmazlığı) ve boşanma talebini  bir dilekçe ile (boşanma dilekçesi) mahkemeye sunmasıdır. Boşanma eşler hayatta iken evlilik ilişkisine mahkeme kararı ile hukuken son verilmesidir. Türk hukukunda boşanma kararını ancak hâkim verebilir, bu nedenle evliliğin sona erdirilmesi için Aile Mahkemelerinde bir dava açmanız gerekmektedir.

Bu aşamada tarafların anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi boşanacaklarına karar vermesi gerekmektedir. Eşler, boşanma ve ferileri (nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı) hususunda birlikte karar vererek anlaşmalı olarak boşanabilecekleri gibi, boşanmanın ferileri konusunda anlaşma sağlanamaması halinde çekişmeli olarak da boşanabileceklerdir.

Boşanma sebepleri nelerdir?

Boşanma sebepleri kanunda özel ve genel boşanma sebepleri olmak üzere sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Boşanma avukatı aşağıda sayılan sebeplere dayanarak dava açabilecektir.

  • Zina Nedeniyle Boşanma (TMK. 161. Madde)
  • Hayata Kast Nedeniyle Boşanma (TMK. 162)
  • Pek Kötü Muamele Nedeniyle Boşanma (TMK. 162)
  • Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma (TMK. 162)
  • Suç İşleme Nedeniyle Boşanma (TMK. 163)
  • Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma (TMK. 163)
  • Terk Nedeniyle Boşanma (TMK. 164)
  • Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma (TMK. 165)
  • Evlilik Birliğinin Sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik) Nedeniyle Boşanma (TMK. 166/1)
  • Anlaşmalı Boşanma (TMK. 166/3)
  • Fiili (Eylemli) Ayrılık Nedeniyle Boşanma (TMK. 166/4)

Uygulamada sıklıkla anlaşmalı boşanma ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle çekişmeli boşanma davaları açılmaktadır. Bunun sebebi diğer boşanma sebeplerinin ispatı ve unsurlarının sağlanmasına kanunun şartlarının farklılıklar arz etmesidir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açmanız halinde boşanma sebebi olarak; fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, ekonomik, duygusal şiddet; eşin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışları; eşin evin giderleri ve bakımı ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi; cinsel problemler; hakaret, tehdit, aşağılayıcı ve onur kırıcı sözlerin sarf edilmesi; sevgisiz, ilgisiz, baskıcı, suçlayıcı, küçük düşürücü, dışlayıcı, güven sarsıcı davranışlar; bağımlılıklar ve benzeri sayısız sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin tespiti, anlatımı ve ispatı sizin boşanma davasının ferisi nitelikteki haklarınızın elde ediminde büyük önem taşımaktadır.

Boşanma davasının türleri nelerdir?

Boşanma davası temel olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanma davası kanunda sayılan farklı sebeplere dayanılarak açılabilirken anlaşmalı boşanma davası için tarafların boşanma konusunda ve boşanmanın ferisi niteliğindeki velayet, tazminat ve nafaka konusunda ortak bir karara varmış olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası nedir?

Boşanma davası açma fiilini bir eş tek başına yapabileceği gibi iki eş anlaşmalı boşanma protokolü imzalamak sureti ile de gerçekleştirebilir.  Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için tarafların ;

  • 1 yıl süreyle evli kalmış olmak,
  • Boşanmak konusunda,
  • Müşterek çocuğun velayeti konusunda,
  • Nafaka konusunda,
  • Tazminat konusunda,
  • Mal paylaşımı konusunda anlaşmış olması gerekmektedir.

Dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü tarafların üzerinde anlaştığı hususlar yazılmalı, taraflarca imzalanmalı ve Aile Mahkemesinde dava açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davaları genel olarak bir ya da en fazla iki celse içerisinde karara bağlanmaktadır. Taraflar avukatları olsa dahi duruşmada bizzat bulunmalıdır ve boşanma iradesini hakim önünde göstermelidir. 1 ila 4 ay sonunda süreç tamamen sona ermekte ve taraflar boşanmış olmaktadır.

Çekişmeli boşanma davası nedir?

Eşler boşanma veya boşanmanın ferileri konusunda anlaşamadıkları durumlarda çekişmeli boşanma yolunu tercih etmek zorundadırlar. Bu aşamada davayı açarken bizim hakime boşanmanın tarafınız için artık çekilmez kıldığını ve evlilik birliğinin devam edemeyeceğini yaşadığınız olgular ile ispatlamamız gerekmektedir. Bu aşamada evliliğin karşı tarafın kusurlu davranışları sebebi ile sona erdiğini anlatmak ve ispat etmek sizin alacağınız nafaka ve tazminat miktarlarının belirlenmesi konusunda önem arz etmektedir. Bu nedenlerle hak kayıpları yaşamamak ve sürecin sizin zarar görmeden yürütülmesi için bir boşanma avukatından destek almanız tavsiye edilir.

Anlaşmalı boşanmak istiyoruz ancak duruşmaya bizzat katılmamız mümkün değil veya 1 yıllık evli kalma süremiz dolmadı ne yapmalıyız?

Bazı durumlarda eşler anlaşmalı boşanma konusunda anlaşıyorlar ancak eşlerden birinin veyahut her ikisinin yurtdışında veya şehir dışında olma, duruşmaya katılma imkanının olmaması gibi haller söz konusu olabiliyor. Bu durumda davanız çekişmeli olarak açılıyor, bu dava diğer eş tarafından kabul ediliyor ve evlilik birliğinin çekilmez hale geldiği mahkeme önünde 2 tanık ile ispatlanarak görünürde çekişmeli olan bir anlaşmalı boşanma davası yürütülmüş oluyor. Böyle bir durum içerisinde iseniz avukat desteği almanız yararınıza olacaktır.

Boşanma davasının sonuçları nelerdir?

Boşanma davası açtığınız takdirde, boşanma kararı ile birlikte eğer talepte bulunmuş iseniz mahkeme tarafından boşanmanın ferileri niteliğindeki talepler olan nafaka, tazminat ve velayet hususu da karara bağlanacaktır.

Müşterek çocuğun velayetini alabilir miyim?

Bu hususta kesin ve net çizgiler çizmek mümkün olmasa da tarafların aile yaşantıları, çocuk ile ilgilenebilme imkanları, tarafların çocuğa karşı tavırları, çocuğun yaşı, eşlerin sosyal ve ekonomik durumları, eşlerin boşandıktan sonra yaşayacakları şehir, çocuğun alıştığı sosyal ortam ve benzeri konular hakimlerce incelenerek “çocuğun üstün yararı” gözetilerek bir karar verilmektedir. Çocuk belirli bir yaşın üzerinde ise özellikle çocuğun beyanı alınarak kim ile kalmak istediği sorulmaktadır. Aynı zamanda karşı tarafın velayet talebi bulunmuyor ise bu durum sizin lehinize olacaktır. Yaşı küçük olan çocuklar için mahkemelerin genel kanaati anne bakımına muhtaç olduğu yönündedir. Ancak annenin yaşamı ve çocuğa karşı tavrı gibi bazı durumlar yaşı küçük çocuğun velayetinin babaya verilmesine neden olabilmektedir. Bu konuda yorum yapabilmek için içinde bulunduğunuz somut durumun incelenmesi gerekmektedir.

Tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası alabilir miyim?

Tedbir nafakası dava süresince yoksulluğa düşecek eşe ve geçici velayetin verildiği eşin dava sonunda kadar aldığı nafakadır. İştirak nafakası velayeti alan tarafın diğer eşten müşterek çocuğun giderlerine katkı amacıyla hükmedilen nafakadır ancak talepleriniz arasında yer alması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası ise evlilik süresince daha az kusurlu olmak kaydıyla; evliliğin sona ermesinde evli halinden daha yoksul duruma düşecek eşe verilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası verilirken tarafların gelirleri karılaştırılarak sonuca ulaşılır bu nedenle çalışıyor olsanız bile karşı tarafın maddi durumunun sizden iyi olması nedeniyle nafaka almanız mümkün olabilir.

Ne kadar maddi ve manevi tazminat alabilirim?

Öncelikle anlaşmalı boşanmanız halinde bir üst sınır olmaksızın maddi ve manevi tazminat belirlemeniz mümkündür. Ancak çekişmeli davalarda bu miktarlar hakim tarafından belirlenmektedir. Bu soruyu cevaplandırabilmemiz için yaşadığınız somut olaylar bu olayları ispatlama imkanınız, evlilik süresi, eşlerin kusur durumu ve sizin bu evlilikte maddi ve manevi olarak ne kadar zarar gördüğünüz hususları konusunda bir değerlendirme yapmamız gerekmektedir. Bu hususlar aynı şekilde hakim tarafından irdelenmektedir.

Neden bir boşanma avukatı ile çalışmalıyım?

Boşanma avukatı davanın açılmasından kesinleşmesi sürecinde hukuki olarak size destek olmaktadır. Boşanma davalarının bir hukuk dava türü olması ve sıkı sıkıya usul kuralları ile bağlı olması sebebiyle; iddialarınızda ve taleplerinizde haklı olsanız dahi bu hakkınızı mevcut kanunlar ve usul kurallarına bağlı olarak talep ve ispat etmeniz gerekmektedir. Bu noktada aile hukukunda uzman bir  boşanma avukatı ile çalışmanız hak kayıplarının yaşanmadan süreci olumlu olarak sonuçlandırabilmenizi sağlayacaktır.

Sivas en iyi boşanma avukatı nasıl bulunur?

Boşanma avukatı, davanızın açılışından kararın kesinleşmesine kadar süreci ve davanızı takip edecektir. Bu süreçte iletişimi kuvvetli, talepleriniz hakkında hukuki danışmanlık verebilecek, bilgisine ve uzmanlığınıza güvendiğiniz bir avukat ile çalışmanız lehinize olacaktır. Sivas en iyi boşanma avukatını ararken bu kriterlere göre seçim yapabilirsiniz.

Boşanma avukatı ücreti ne kadardır?

Boşanma avukatı ücreti, bilindiği üzere her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla boşanma avukatı vekillik ücretleri her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte Baro tarafından belirtilen asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir.(2022 tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;

Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.03.06.2022

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

sivas avukat irem bike demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?