Babalık Davası Nedir?

Av. İrem Bike Demirhan > Yazımlar  > Babalık Davası Nedir?

Babalık Davası Nedir?

babalik davasi

Babalık davası; anne veya çocuk tarafından baba ile çocuk arasındaki soybağının mahkeme aracılığıyla belirlenmesi için açılan davadır. Çocuklar toplumun hem maddi hem de manevi anlamda en bakıma muhtaç kesimini oluşturmaktadır. Devlet bu amaçla çocukların hak kayıplarına uğramasını önleyici her türlü hukuki düzenlemeyi yapmaktadır. Bu bağlamda devlet, evli olmayan erkek ve kadının cinsel ilişkisi sonucu doğan evlilik dışı çocukların da evlilik içinde doğan çocukların sahip olduğu her türlü haktan yararlanmasını sağlamak, çocuklar arasındaki eşitsizliği kaldırmakla yükümlüdür.

Kanun gereğince ana ile çocuk arasındaki soybağı doğum ile kurulmaktadır. Ancak babada durum biraz farklıdır. Baba ile çocuk arasındaki kurulacak soybağı; evlilik, tanıma ve babalık davası ile kurulmaktadır. Babalık davası; aile kurumunun oluşması için önemlidir. TMK m. 301 uyarınca babalık davası, çocuk ile baba arasında diğer şartlarla kurulmamış soybağını kurmayı amaçlar. Davanın amacı babanın çocuğu tanımasıdır. Tanıma nüfus memuruna ya da mahkemeye yazılı olarak ya da vasiyetnamede yapılacak beyanla gerçekleştirilebilir.

Babalık Davasını Kimler Açabilir?

Babalık davasının davacı konumunda anne ve çocuk olabilir. Babanın babalık davası açma hakkı bulunmamaktadır. Babanın soybağını tanıma içim atacağı adım, tanımadır. Babaya dava açma yetkisinin verilmemiş olmasının en bariz nedeni, babanın kanuni açıdan bu davayı açmasında bir yararının bulunmamasıdır. Yani bilinenin aksine babalık davasının davacısı durumunda olan baba değildir. Çünkü biraz önce de bahsettiğimiz gibi babanın, hali hazırda çocuğu ile soybağını kurabilmesi için bir yolu bulunmaktadır. Tanıma babanın tek taraflı ileri sürmesi ile gerçekleşecektir.

Anne ve çocuk davayı birlikte açabilirler. Davacının çocuk olması durumunda davanın konusu çocuk ile baba arasında soybağının kurulmasıdır. Çocuğun başkası ile arasında soybağı var ise davayı açmadan önce bu ilişkiyi sonlandırmak için önce soybağının reddi davasını açmak gerekir.

Babalık Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Babalık davasında görevli mahkeme, eğer varsa aile mahkemesidir. Kişinin bulunduğu yerde Aile Mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemesi bakar. Babalık davasında yetkili mahkeme ise çocuğun doğduğu andaki ya da davanın taraflarından birinin yerleşim yeri mahkemesi olacaktır.

Babalık Davası Açma Süresi

Babalık davasının açılması için çocuğun doğmuş olup olmaması aranmaz. Çocuk sağ ve tam doğmak kaydıyla ana karnında hak ehliyetine sahip olur. Türk Medeni Kanunu’nun 303. Maddesindeki hükme göre annenin dava açma hakkı doğumdan başlayarak bir(1) yıl geçmekle düşer. Çocuk ile başkası arasında evlatlık ilişkisi varsa ilişkinin ortadan kalktığı tarihte bir yıllık süre başlar. Eğer davacı, süreyi geçirdiğini bir sebebe bağlıyorsa ve bu hakim tarafından kabul edilirse, sebebin geçmesi beklenecek ve bu süre geçtikten sonra 1 ay içerisinde dava açma hakkının kullanılması gerekir.

Soybağının İspatı Nasıl Yapılır?

Bir erkek ile doğmasına sebep olduğu çocuk arasında doğal bir soybağı ilişkisi olduğu söylenebilir; ama bu hukuki soybağının kurulması için yeterli değildir.  Babalık davasını açarak, davaya konu olan çocuğun davalıdan olduğunu iddia eden ve babalık hükmü almak isteyen davacı, bu iddiasını öncelikle ispat etmekle yükümlüdür. İspat açısından DNA testi vb. Gibi birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunun yanında babalık karinesine dayanılarak da bu husus ispat edilebilir. Davalının çocuğun doğumundan önceki 300-180 gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması ya da bu sürenin dışında da olsa gebe kalma dönemi içerisinde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğunun tespiti babalığa karine sayılır.

DNA TESTİ

Babalığın ispatı için en yaygın yöntem DNA testidir. Testin yapılmasını taraflar kendi isteyeceği gibi hakim de isteyebilir. Hakim çıkan DNA testi sonucu ile bağlı olmamakla birlikte testin başarı oranı oldukça önemlidir.  Hâkimin buna uygun karar vermesi makuldür.

DNA testi yaptırılmaya yanaşılmazsa ne olur?

Taraflar ve üçüncü kişiler soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdür. Hâkim duruma göre beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

Babalık Davasında Annenin Hakları Nelerdir?

Babalık davası açan ana, bu davayla birlikte veya ayrı olarak, baba veya mirasçılarından, şu giderlerin karşılanmasını isteyebilir:

  • Doğum giderleri
  • Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri
  • Nafaka
  • Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler

Babalık davası ne kadar sürer?

Boşanma davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından yargıda hedef süreler belirlenmiştir. Bu süreler davanın konusu ve niteliği uyarınca belirlenmiş olup İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;

  • Dilekçelerin tam ve eksiksiz olması
  • Tanıkların dinlenmesi, DNA testinin yapılması ve delillerin toplanması
  • Mahkemenin yoğunluğu gibi unsurlar davanın süresini etkilemektedir.

Genel ortalamalara bakıldığı zaman boşanma davalarının ortalama olarak 9 ay ila 12 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir.  İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 2-3 yıla kadar uzaması mümkündür.

Babalık davası vekalet ücreti ne kadardır?

Avukat vekalet ücreti, hakkınızda yürütülecek işlem ve dava üzerinden belirlenmektedir.  Bilindiği üzere her yıl  Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” yasalaşarak yürürlüğe girer.  Aile hukuku kapsamında görülen davalarda avukat vekalet ücreti, bu tarifede belirtilen ücretin altında bir tutar olarak belirlenemez. Dolayısıyla avukat vekalet ücreti her zaman sabit ve kesin değildir. Bununla birlikte asgari ücret tarifesinin üzerinde bir avukatlık ücreti belirlenmesi mümkün olabilir. (2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi için tıklayınız.)

İlgili yazılarımız;
Bizimle nasıl iletişime geçebilirsiniz?

Her türlü avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için 0545 588 0258 numaralı telefondan numarası üzerinden tarafımıza ulaşabilir, her türlü sorunuz için irembikedemirhan@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.

AV.İREM BİKE DEMİRHAN

sivas avukat irem bike demirhan

Sohbeti Aç
Hemen iletişime geç
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?